Treceți la conținutul principal

Nicolae Trifon. Timothy Snyder : pentru Antonescu statul trebuia protejat

Black Earth : the Holocaust as history and warning (Pământul negru : Holocaustul ca istorie şi avertisment) este titlul cărţii publicate de Timothy Snyder anul trecut, tradusă recent în franceză (Terre noire : l’Holocauste et pourquoi il peut se répeter), aluzie la solurile fertile ucrainene râvnite de Hitler. Istoricul nord-american încearcă să meargă mai departe decât în cartea sa precedentă, Bloodlands. Europe between Hitler and Stalin, un adevărat bestseller tradus şi în română (Tărâmul morţii : Europa între Hitler şi Stalin), în care deplasa de la vest la est epicentrul şi miza suferinţelor şi masacrelor perpetuate în timpul celui de al doilea război mondial. De data aceasta, el stabileşte o legătură directă între gradul de distrugere a structurilor statale în anumite zone din Europa şi ravagile făcute de Holocaust. Aceste zone corespund celor tratate în Tărâmul morţii, şi anume Polonia orientală dinainte de război, Ucraina şi Belarus (în frontierele lor actuale) precum şi ţările baltice ocupate mai întâi de Armata roşie care a preparat într-un fel terenul Wehrmachtului şi grupurilor de intervenţie (Einsatzgruppen). Mai mult decât atât, T. Snyder atrage atenţia, în încheiere, asupra situaţiilor în care, mâine poimâne, ar putea fi reactualizat genocidul practicat de Germania hitleristă, sub forma unui ecocid spre exemplu.
Originalitatea demersului lui T. Snyder rezidă mai ales în felul în care scrutează şi pune în scenă, pornind de la o bogată documentaţie, în special germană şi poloneză, cele două axe contradictorii în aparenţă, de fapt complementare, ale ideologiei şi politicii promovate de Hitler şi pusă în aplicare în timpul războiului. Pe de o parte, în numele necesităţii construirii unui spaţiul vital, Hitler urmărea colonizarea câmpiilor poloneze şi a grânarului ucrainean, ceea ce implica supunerea raselor inferioare (« slavii », în primul rând), pe de altă parte, eliminarea prezenţei evreilor era indispensabilă în ochii lui pentru combaterea unui fenomen contra naturii de care Planeta trebuie să fie cu orice preţ eliberată. Imperiile, în sine, american sau englez de preferinţă pentru că mai « pure » etnic, şi conflictele între ele, erau pentru Hitler un fenomen natural. Contra naturii erau, în schimb, existenţa unui imperiu evreiesc – Uniunea sovietică -, existenţa unei influenţe evreieşti la Londra, Washington sau Paris precum şi aceea a tuturor celor care inoculau idei de democraţie şi comunism nemţilor. Acesta este motivul pentru care judeo-bolşevismul era duşmanul suprem.

Pentru Antonescu, statul trebuia protejat
România ocupă un loc relativ periferic în carte, cazul ei e tratat în capitolul IX intitulat « Supravieţuire şi suveranitate » după acela al statelor « marionetă » (Croaţia şi Slovacia) şi înainte de Ungaria, Bulgaria Olanda, Grecia şi Franţa colaboraţionistă. Cartea conţine puţine informaţii şi explicaţii noi dacă lăsăm poate la o parte un aspect mai rar evocat în legătură cu comportamentul atribuit armatei române : « Forţele româneşti au încercat de fapt să protejeze colaboratorii sovietici locali care nu erau evrei şi să pedepsească pe cei care erau evrei şi, în acest fel, pe ceilalţi evrei. Sarcina lor era ‘’să omoare pe toţi evreii protejând în acelaşi timp ne-evreii prosovietici de mânia vecinilor lor’’», scrie T. Snyder citându-l pe Vladimir Solonari. (Deputat Interfront în anii 1989-1992, profesor la Universitatea de stat de la Tiraspol şi de la Universitatea slavă de la Chişinău, acest istoric a publicat după 2002 în Statele Unite o serie de cercetări care s-au impus ca o referinţă în studiile despre Holocaustul din Basarabia şi Transnistria.) Documentele disponibile despre anumite localităţi din Polonia orientală citate de T. Snyder atestă existenţa unei asemenea duble colaborări care a acompaniat dubla ocupaţie sovietică şi nazistă.

Ceea ce intrigă, este « deconectarea » României faţă de problematica legată de consecinţele tratatului Ribbengtrop-Molotov care joacă un rol central în demonstraţia autorului. În niciun moment nu este semnalat cititorului faptul că protocolul secret al tratatului privea nu numai Polonia orientală şi ţările baltice ci şi Basarabia şi Bucovina de Nord. În schimb, România apare ca o ilustrare exemplară a tezei centrale ale lui T. Snyder. « Uniunea sovietică a distrus structurile statului român înainte ca acesta din urmă să facă la fel cu structurile sovietice. Dintre cei aproximativ 280 000 de evrei omorâţi datorită politicii româneşti doar 15 000 trăiau pe teritoriul Românei dinainte de război care nu fusese afectat de conflict », notează T. Snyder înainte de a conclude : « Logica Holocaustului românesc era asemănăoare cu aceea a Holocaustului german, cu o mare diferenţă însă : spre deosebire de Hitler, pentru Antonescu statul trebuia protejat şi, prin urmare, cu toate că era antisemit, el considera că problema evreiască era o problemă printre altele. Când supravieţuirea statului a fost ameninţată, Antonescu a încetinit persecuţia evreilor. Hitler, care credea într-o lume a raselor şi nu a statelor, a făcut contrariul. »

Interesantă este şi situaţia Bulgariei din punctul de vedere al tezei lui T. Snyder. Atitudinea curajoasă luată de opinia publică şi chiar de Biserica ortodoxă a împiedicat desigur crimele contra evreilor din această ţară nu însă şi din teritorile ocupate de ea. Majoritatea celor 13 000 de evrei din Tracia şi Macedonia, anexate în dauna Greciei şi Iugoslaviei, care au fost deportaţi de către autorităţile bulgare au pierit la Treblinka.

Statul polonez şi sioniştii « revizionişti »
« Asasinarea de către germani a celor cinci milioane şi jumătate de evrei, a celor peste trei milioane de prizonieri de război sovietici şi acelui a aproape un million de civili în operaţiile aşa-zis contra partizanilor s-au derulat în zonele fără stat », afirmă autorul în Concluzie. Aceasta nu îl împiedică să ia în consideraţie complexitatea situaţiei internaţionale de la sfârşitul anilor 1930. Pistele cele mai neaşteptate sunt explorate. Un capitol întreg, al III-lea, este spre exemplu consacrat felului în care statul polonez a adaptat politica sa antisemită după moartea mareşalului Pilsudski, în 1935, şi succesul de care această politică s-a bucurat la anumiţi leaderi sionişti care considerau că evreii aveau drept la un stat al lor care ar fi trebuit creat pornind de la o colonie deja existentă, Palestina administrată de Marea Britanie. Noua conducere poloneză, care se pronunţase pentru emigrarea a 90 % dintre evreii polonezi în 1937, va cere britanicilor să revină asupra restricţilor impuse imigrării în Palestina. Antisemită dar ataşată statului-naţiune, ea va oferi arme şi antrenament formaţiei de autoapărare evreiască Haganah şi, pe căi clandestine, sioniştilor zişi revizionişti, care voiau să accelereze cu orice preţ instaurarea statului Israel. De altfel, în Polonia, organizaţiile paramilitare - precum Betar-ul, constituit după modelul legiunilor poloneze din primul război mondial - vor beneficia de sprijinul autorităţilor şi formaţiilor de extremă dreaptă poloneze. La şcoala acestora din urmă şi uneori chiar cu concursul lor, scrie T. Snyder, viitorii lideri ai Likud-ului, precum Menahem Begin şi Iţac Shamir, vor organiza atentatele contra ocupanţilor britanici…
Soluţia finală, un război pentru resurse ?
Tema anunţată în subtitlu este abordată doar în Concluzia cărţii. Relativ voluminoasă, peste treizeci de pagini, aceasta nu este însă şi totdeauna convingătoare având în vedere multitudinea ipotezelor expuse, deseori într-o perspectivă care se îndepartează de consideraţiile de ordin istoric din capitolele precedente. Actualitatea internaţională este astfel trecută în revistă, de la consecinţele dramatice ale distrugerii statului de către americani în Irak până la tentativele Rusiei lui Putin de a prezenta Ucraina ca o entitate artificială, fără cultură, fără limbă, săpând astfel legitimitatea statului în această regiune.
Pericolul major este însă de o altă natură, pentru T. Snyder, care face legătura între
obsesia spaţiului vital la Hitler şi consecinţele perspectivei diminuării resurselor şi a catastrofelor ecologice care se profilează în zilele noastre. Pentru T. Snyder, care în paralel cu această carte a scris şi un editorial foarte controversat în New York Times intitulat « The next genocide", soluţia finală era deja la Hitler o formă de război pentru resurse. Schimbarea climatică din ultima vreme a readus pe programul marilor puteri posibilitatea incertitudinii alimentare. In acest context marcat de o adevărată « panică ecologică » emergenţa unor noi ideologii antiştiinţifice şi mortifere care riscă să funcţioneze pe scheme care amintesc de scenariul nazist devine posibilă, ne avertizează T. Snyder. Inutil de precizat că nu lipsesc rezervele exprimate pe această temă de mulţi confraţi ai istoricului nord-american.
Nicolas Trifon
Decembrie 2016

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

26 februarie 2014 Klaus Werner Iohannis, care se vrea premier sau preşedinte al României, are şi cetăţenie germană!

Editorial Porumbacu a scăpat porumbelul: Klaus Werner Iohannis, care se vrea premier sau preşedinte al României, are şi cetăţenie germană! Posted by on 26 februarie 2014 Partajare99 Constituţia României nu-i permite lui Iohannis Klaus Werner să ocupe funcţia de ministru, prim-ministru şi nici preşedinte al României, fiindcă are dublă cetăţenie!
  Lui Crin Antonescu i-a scăpat, în data de 23 februarie a.c., la emisiunea „După 20 de ani” a unei televiziuni private, o afirmaţie foarte gravă: „(…) câtă vreme şi Traian Băsescu vorbeşte despre faptul că, în condiţiile în care nu intrăm în Schengen din cauză că nu vrea Germania, prezenţa unui om, nu doar etnic german, ci şi cu cetăţenie germană, cum este Klaus Iohannis (…)” (http://www.romaniatv.net/crin-antonescu-arunca-in-aer-usl-mai-devreme-sau-mai-tarziu-klaus-iohannis-va-fi-premier-in-locul-lui-ponta_128519.html#ixzz2u8L8UnT0) Mai clar decât atât nu se poate: Klaus Werner Iohannis are cetăţenie germană! Păi, atunci cum…

Biblioteca Digitala a Bucurestilor Colecţii > PUBLICAŢII PERIODICE

Biblioteca Digitală a României, DACOROMANICA,

Charta documentară
După o prea îndelungată risipire a energiilor, timp de un deceniu, în 20 septembrie 2009, a fost inaugurată Biblioteca Digitală a României, DACOROMANICA, apelativ inspirat din modelele francez şi spaniol: GALLICA și HISPANICA.

DACOROMANICA este singura bibliotecă digitală românească organizată profesional şi accesibilă gratuit în INTERNET. Dezvoltarea ei prin îmbogățire cu documente digitale se face continuu, în fiecare săptămână, astfel încât să reprezinte un veritabil instrument în cadrul rețelelor de cooperare națională și internațională, precum și un partener credibil al Bibliotecii Virtuale Europene, EUROPEANA.

DACOROMANICA este singura bibliotecă digitală din România capabilă să răspundă în timp real provocărilor contemporane ale revoluției cunoașterii:
Solicitarea de a avea acces la documentele unicate sau dificil de cercetat; Cererea de consultare a textelor integrale sau a corpusurilor importante îmbogățite prin valoarea adăugată a asocierii im…