Treceți la conținutul principal

La Maison Roumaine, despre scandaloasele și inacceptabilele afirmații ale ambasadorului american James Pettit

„La Maison Roumain”, asociație de difuzare și cultivare a culturii române, cu sediul la Paris, a publicat o declarație pe care o reproducem și cu care ne solidarizăm. 
Dan Culcer, 
președintele Asociației Jurnaliștilor Români-Vest 
(Association des Jorunalistes Roumains-Ouest, France)


„La Maison Roumain” a luat act cu stupefacție și indignare de afirmațiile făcute de ambasadorul Statelor Unite în Republica Moldova, James Pettit, în cadrul interviului dat, la Chișinău, televiziunii publicepe data de 28 august 2016 și consideră că valul de indignare declanșat în Republica Moldova și România este pe deplin justificat.

Alegația „Consider că este foarte important şi aceasta desigur este politica noastră, cred că şi politica de aici, ca Moldova să rămână un stat suveran şi independent în interiorul unor graniţe sigure. Unirea cu România, de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau orice alt motiv, nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici, în Moldova. ... Moldova nu este România, Moldova își are propria sa istorie şi propriile provocări” în afara faptului că diferitele ei puncte sunt profund inexacte și nu respectă nici realitatea de astăzi și nici adevărul istoric, este gravă și prin faptul că apare ca fiind poziția oficială a Statelor Unite. Ori poporul român, trăitor de o parte și de alta a Prutului, a considerat întotdeauna și continuă să considere Statele Unite drept țara libertătii, drept puterea care le poate asigura și lor libertatea. Faptul că a fost abandonat, cu cinism, după cel de-al Doilea Razboi Mondial și lăsat sub criminala cizmă sovietică, nu l-a îndepărtat de Statele Unite și de aceea declarația ambasadorului american este atât de revoltătoare.

Alegațiile ambasadorului american sunt, de asemenea, surprinzătoare și de neînțeles datorită faptului că Republica Moldova și-a dovedit în cei 25 de ani de „independență” incapacitatea de a funcționa ca un stat civilizat, garant de valori și că procentul cetățenilor Republicii Moldova care văd ca soluție pentru ieșire din criza re-unirea cu România și transpunerea, astfel, în viață a eliminării consecințelor sinistrului pact Hitler-Stalin din august 1939, este în accelerată creștere.

De aceea, scrisoarea deschisă - adresată Secretarului de Stat al Statelor Unite, John Kerry, cu privire la declaratiile ambasadorului J. Pettit, de catre Platforma Unionista Actiunea 2012 - este justificată, cum la fel de justificate sunt atât petiția on line care cere retragerea ambasadorului J. Pettit de la Chișinău, cât și manifestațiile de stradă desfașurate în Republica Moldova și în România.

Luările de poziție și declarațiile recente ale unor personalități și instituții publice trebuie și ele salutate. Să amintesc numai precizarea facută de către Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofte, în discursul de la Academia de Științe din Chișinău, cu prilejul sărbătoririi Zilei Limbii Române (31 august 2016): „sunt de origine română, așa cum au fost parinții, buneii mei și toti cei care trăiesc pe acest pământ”, sau declarația Consiliului Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, în care se afirmă că: (acest organism n.n.) se vede nevoit să ia atitudine față de declarațiile sfidătoare de adevăr și vădit nediplomatice ale ambasadorului SUA în Republica Moldova, James D. Pettit, făcute la un post public de televiziune cu acoperire națională, declarații ce ating tocmai «sfânta sfintelor», adică valorile identității naționale românești, unitatea de limbă, istorie și cultură, care au stat la temelia Mișcării de eliberare națională, începute și consolidate în anii ‘80 ai sec. XX tocmai în jurul Uniunii Scriitorilor din Moldova”.

Cum în tot răul este și un bine, trebuie luat în considerare și faptul că nefericitul interviu televizat al ambasadorului J. Pettit nu a facut decât să sublinieze că românii de pe ambele maluri ale Prutului doresc re-unirea Republicii Moldova cu România și că un număr din ce în ce mai mare dintre ei înteleg să afirme acest scop și să se angajeze pentru atingerea sa. Până la urmă, acest interviu a avut un efect exact contrar celui, în aparență, scontat de James Pettit.
Alexandru Herlea

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Biblioteca Digitala a Bucurestilor Colecţii > PUBLICAŢII PERIODICE

Raluca Prelipceanu. Conferință- Migrațiune și mentalități – un sfert de veac de tranziție și bejenie

Conferința cu tema Migrațiune și mentalități – un sfert de veac de tranziție și bejenie susținută de doctor în științe economice Raluca Prelipceanu, a fost o surpriză totală pentru auditoriu. În primul rând deoarece Raluca Prelipceanu și-a luat masteratul și doctoratul la Sorbona cu o temă similară, în urma unei ample cercetări făcute direct pe teren, vreme de mai mulți ani, în mai multe țări europene, SUA și Canada, după care i s-a propus să lucreze la Banca Mondială sau ca înalt funcționar în domeniul economic la Bruxelles.
A refuzat, după ce s-a convins de duplicitatea și fariseismul acestor instituții și a revenit în România să ajute la reconstrucția economică a țării. Dezamăgirea a fost totală, întrucât, la nivelul ei de instrucție, nu s-a găsit un post în care să fie angajată ca să-și poată dovedi utilitatea și să-și câștige cinstit și demn o pâine. Așa se face că a intrat în monahism, la o mănăstire din apropierea orașului Câmpeni, pentru a putea să-și continue cercetările econo…

Radio Erevan Bancuri din Epoca de glorie a bancurilor

1 Un ascultător întreabă la Radio Erevan: Este bine să dormim cu fereastra deschisă? Radio Erevan răspunde: Da, dar cu o femeie este mai bine.
2 Un ascultător întreabă la Radio Erevan: Este adevărar că poetul Maiakovsky s-a împuşcat? Radio Erevan răspunde: Da, este adevărat, pentru că ultimele lui cuvinte au fost: Nu trageţi, tovarăşi.
3 Un ascultător întreabă la Radio Erevan: Care este diferenţa dintre capitalism şi comunism? Radio Erevan răspunde: Într-o societate capitalistă omul exploatează omul, în cea socialistă este exact invers.
4 Un ascultător întreabă la Radio Erevan: Care este diferenţa dintre comerţul capitalist şi cel socialist? Radio Erevan răspunde: Comerţul capitalist înseamnă că totul este de vânzare. Comerţul socialist înseamnă că totul este de cumpărat
5 Un ascultător întreabă la Radio Erevan: Care este diferenţa dintre basmele ruseşti şi englezeşti? Radio Erevan răspunde: Basmele englezeşti încep cu: A fost odată ca niciodată. Ale noastre încep cu: Va fi odată.…