Treceți la conținutul principal

Elevii homosexuali din România ar fi agresați în școli? Sociologul Bruno Ștefan: declară că sondajul este o manipulare.

O asociație a realizat un studiu din care reiese că elevii homosexuali din România sunt agresați în școli. Sociologul Bruno Ștefan: E o manipulare. Nu a contat aflarea adevărului, ci să demonstreze ceva ce era dinainte stabilit


"Șase din 10 elevi care sunt gay susțin că sunt agresați de colegii de școală. E concluzia unei cercetări al Asociației Accept, la care au participat câteva sute de adolescenți, cu vârste între 14 și 21 de ani". Așa a început un reportaj de la Știrile Pro TV, difuzat luni.

Cum întregul material difuzat la Pro TV, încheiat apoteotic cu concluzia că România se află pe ultimul loc la capitolul "toleranță față de persoane cu o altă orientare sexuală", se bazează pe o "cercetare", am pornit să citim și să aflăm mai multe despre acest studiu.

Pe siteul Accept, am descoperit existența unui articol pe acest subiect. Studiul în cauză se numește "Un liceu sigur pentru toți: percepții și atitudini față de persoane LGBT în mediu educațional" și a fost realizat în cadrul proiectului "E timpul pentru combaterea discriminării LGBT în liceele din România!”.

Metodologia folosită este cea a chestionarului online și a fost găzduit de platforma sogosurvey. Practic, este vorba de un sondaj online. Conform mesajului de pe pagina unde  a ființat acest sondaj, participanții erau selectați pe bază de invitație. Cine au fost "aleșii", pe ce criterii s-a făcut alegerea sau orice altă informație care să ofere o imagine asupra reprezentativității demersului, nu există. În aceste condiții, rămâne un mister modul în care reportera PRO TV, Raluca Știrbeț i-a găsit pe cei doi tineri intervievați. Cel mai probabil, ei au fost plasați de către asociația Accept, pentru a da greutate "cercetării".

Proiectul „E timpul pentru combaterea discriminarii LGBT in liceele din Romania!" al Asociației Accept este finanțat prin granturile SEE 2009-2014, fonduri oferite cu generozitate de Norvegia.
În timpul reportajului de la Pro TV au intervenit și "psihologii". Specialistul căruia i s-a cerut opinia este Gyӧrgy Gaspar, individ care colaborează, printre alții, cu "Tineri pentru Tineri" și "Parentime". Cea de-a doua organizație este fondată de Miruna Pătrașcu, soția liderului ASUR Toma Pătrașcu, aliat de nădejde al Accept de-a lungul timpului. Aceste organizații susțin predarea educației sexuale în școli, pe o programă care susține și homosexualitatea.

Bruno Ștefan este unul dintre cei mai importanți sociologi români, autor, lector la Universitatea Politehnică din București și fondator al Biroului de Cercetări Sociale. În această calitate, coordonând peste 400 sondaje, studii și cercetări psiho-sociale. Este membru al Asociației Sociologilor din România din 1990 și membru al Behavioural Dynamics Institute din Londra din 2008.

Domnule Bruno Ștefan, Pro TV a prezentat un reportaj în care se susținea că elevii care se declară homosexuali sunt discriminați și chiar agresați de marea majoritate. Ce ne puteți spune?

E o formă de manipulare. Dacă cei de la Accept ar fi dorit să facă un sondaj care să măsoare corect care este opinia minorităților sexuale, dacă sunt sau nu abuzate de către marea majoritate a celorlalți, ar fi apelat la un Institut care ar fi avut un criteriu de efectuare a sondajelor, păstrând mai multe criterii de reprezentativitate. 

Dacă ar fi făcut în contrapondere așa cum facem în mod obișnuit sondajele, să vedem ce spune cealaltă parte: am fi descoperit o foarte mare toleranță la tineri  - sondajul s-a făcut în rândul tinerilor - față de problema respectivă și nu agresivitate. Dar scopul a fost cu totul altul: să demonstreze ceva ce era dinainte stabilit, să-și confirme o opinie care dorește acest sentiment de victimizare: că sunt minoritari agresați de majoritate. Atunci nu a contat măsurătoarea, n-a contat aflarea adevărului, ci găsirea unei modalități prin care să justifice această opinie. Și modalitatea cea mai simplă era un sondaj online, pe un site la care n-aveau acces marea majoritate din grupul țintă și de-aceea, criteriile de reprezentativitate sunt anulate din start. Este doar o acțiune de manipulare.
Chestionarul online a fost făcut pe bază de invitație... 

Oricine poate completa de mult mai multe ori răspunsurile. Într-o cercetare normală, noi nu intervievăm o persoană de șapte ori. Acolo putea oricine să introducă date de nenumărate ori, să-și roage un grup de prieteni să introducă de nenumărate ori...De aceea spun că un sondaj online nu are reprezentativitate și institutele de cercetare ale opiniei publice din lume nu folosesc sondajele online, decât într-o pondere extrem de mică: de fapt, zero. Doar în Statele Unite e un pic mai mare și în Olanda... În rest, nu.
Dar postul respectiv, realizatoarea reportajului nu ar fi trebuit să treacă printr-un filtru critic sursa?

Ei (realizatorii cercetării -n.n) au avut o finanțare internațională. Avea o formă de credibilitate pentru că era pe fonduri norvegiene...Probabil jurnalistul a știut că există o susținere de către cei de la noi care reprezintă fondurile norvegiene de a finanța cu precădere astfel de cercetări în domeniul minorităților sexuale. Și atunci, omul a spus, ca necunoscător al dedesubturilor: 'lasă, este ceva făcut serios'...În realitate... 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

26 februarie 2014 Klaus Werner Iohannis, care se vrea premier sau preşedinte al României, are şi cetăţenie germană!

Editorial Porumbacu a scăpat porumbelul: Klaus Werner Iohannis, care se vrea premier sau preşedinte al României, are şi cetăţenie germană! Posted by on 26 februarie 2014 Partajare99 Constituţia României nu-i permite lui Iohannis Klaus Werner să ocupe funcţia de ministru, prim-ministru şi nici preşedinte al României, fiindcă are dublă cetăţenie!
  Lui Crin Antonescu i-a scăpat, în data de 23 februarie a.c., la emisiunea „După 20 de ani” a unei televiziuni private, o afirmaţie foarte gravă: „(…) câtă vreme şi Traian Băsescu vorbeşte despre faptul că, în condiţiile în care nu intrăm în Schengen din cauză că nu vrea Germania, prezenţa unui om, nu doar etnic german, ci şi cu cetăţenie germană, cum este Klaus Iohannis (…)” (http://www.romaniatv.net/crin-antonescu-arunca-in-aer-usl-mai-devreme-sau-mai-tarziu-klaus-iohannis-va-fi-premier-in-locul-lui-ponta_128519.html#ixzz2u8L8UnT0) Mai clar decât atât nu se poate: Klaus Werner Iohannis are cetăţenie germană! Păi, atunci cum…

Raluca Prelipceanu. Conferință- Migrațiune și mentalități – un sfert de veac de tranziție și bejenie

Conferința cu tema Migrațiune și mentalități – un sfert de veac de tranziție și bejenie susținută de doctor în științe economice Raluca Prelipceanu, a fost o surpriză totală pentru auditoriu. În primul rând deoarece Raluca Prelipceanu și-a luat masteratul și doctoratul la Sorbona cu o temă similară, în urma unei ample cercetări făcute direct pe teren, vreme de mai mulți ani, în mai multe țări europene, SUA și Canada, după care i s-a propus să lucreze la Banca Mondială sau ca înalt funcționar în domeniul economic la Bruxelles.
A refuzat, după ce s-a convins de duplicitatea și fariseismul acestor instituții și a revenit în România să ajute la reconstrucția economică a țării. Dezamăgirea a fost totală, întrucât, la nivelul ei de instrucție, nu s-a găsit un post în care să fie angajată ca să-și poată dovedi utilitatea și să-și câștige cinstit și demn o pâine. Așa se face că a intrat în monahism, la o mănăstire din apropierea orașului Câmpeni, pentru a putea să-și continue cercetările econo…

Biblioteca Digitala a Bucurestilor Colecţii > PUBLICAŢII PERIODICE