Treceți la conținutul principal

Societatea este patria. Apelul lui Ioan Aurel Pop și a altor 100 de academicieni…

Societatea este patria. Apelul lui Ioan Aurel Pop și a altor 100 de academicieni…

733
Academia Română, conform Legii 752/2002 şi statutului său,are ca datorie şi misiune de bază să formuleze opinii în privinţa problemelor fundamentale ale societăţii româneşti; în plus, vocaţia şi garanţia păstrării identităţii Academiei ca instituţie de cultură şi ştiinţă este neimplicarea sa în politica partizană.
În acest context, am facut public apelul nostru semnat, până în prezent, de 102 dintre cei 208 membri ai Academiei Române (22 dintre ei s-au alăturat după publicarea acestuia, iar printre cei 102 se numără doi foști președinți ai Academiei). Am dorit ca susţinerea acestui apel să fie bazată pe opţiunea personală a fiecăruia dintre colegii noştri, nu pe o decizie majoritară a Adunării Generale, care ne-ar fi angajat pe toţi, dar nu în nume propriu. De altfel, Academia Română are Adunări Generale doar o dată la câteva luni, dar având în vedere numărul de semnături, Apelul ar fi fost aprobat fără probleme (pentru ilustrare, preşedintele în exerciţiu al Academiei a fost ales cu 65 de voturi). Acest apel a fost difuzat către membrii Academiei, fiind cunoscut Biroului Prezidiului Academiei.Două treimi dintre membrii acestui Birou al Prezidiului (excepție fac un vicepreședinte și președintele Academiei) sunt semnatarii Apelului.
Apelul nostru nu a insistat asupra ideilor de consens din societatea noastră – anume aderarea la valorile Uniunii Europene şi ale NATO: le considerăm de la sine înţelese, incontestabile şi nepericlitate, prin urmare nu necesită reiterarea şi susţinerea noastră formală în acest moment.
Venind într-un moment în care, poate, cei mai mulți dintre noi aşteaptă adeziuni la una sau alta dintre cele două poziţii fundamentale ale membrilor societăţii civile, anume cele legate de dezbaterile din ultimele săptămâni, unii comentatori au asimilat Apelul nostru unei ralieri la discursul unor anumite partide politice (din campania electorală şi din ultimele săptămâni).
Regretăm acest lucru şi, subliniem faptul că Academia Română este şi doreşte să rămână nealiniată politic în demersurile sale. Membrii Academiei Române sunt aleşi pe viaţă de către colegii din secţiile de specialitate, exclusiv pe criterii de excelenţă profesională şi fără a ţine cont de afilieri sau dosare, fie şi politice. Niciun demnitar activist politic nu poate deveni însă membru al Academiei în timpul exercitării mandatului. Prin urmare, Apelul nostru reaminteşte doar acele chestiuni strategice, valabile pe termen lung, care ar trebui să constituie o preocupare permanentă şi nu doar circumstanţială a politicilor publice. Este vorba cumva despre o reamintire a interesului naţional, dincolo de interesele personale, de partid sau de moment.
Nu susţinem un “naţionalismxenofob sau mesianic.Dimpotrivă, respectăm valorile fiecărei națiuni. Credem însă că patriotismul – mai ales în lumina evoluțiilor europene și mondiale recente – nu este o realitate desuetă sau retrogradă, chiar dacă, într-un moment sau altul, el poate fi asumat de anumite partide și demonetizat prin discursuri publice, în scopuri electorale sau circumstanțiale. Credem că, dacă patriotismul nu s-ar limita doar la discursul public, politicile publice strategice ale României ar putea deveni mult mai consensuale.
Salutăm creşterea şi manifestarea fără precedent a spiritului civic în societatea românească în ultimele săptămâni, în ambele părţi ale spectrului politic, şi sperăm că societatea va recunoaşte că spiritul civic se traduce prin patriotism. Şi invers.
În legătură cu discuţia despre oportunitatea tonului Apelului, academician Ioan-Aurel Pop :
Identitatea naţională se bazează, la mai toate popoarele, pe limbă, pe originea comună, pe religie, pe istoria şi tradiţiile comune, pe cultură, pe teritoriu etc. Or, ce constatăm în legătură cu noi? Că limba română este pervertită şi dispreţuită (orele de română se reduc la gimnaziu şi la liceu), ortografia oficială nu este respectată, 42 la sută dintre români sunt analfabeţi funcţionali. Originea – studiată şi cunoscută de specialişti – este şi ea „redirijată” (acum suntem cumani!), religia batjocorită, istoria scoasă din programele şcolare etc. Cum mai învaţă românii să fie români, dacă ne este ruşine să mai şi recunoaştem că suntem români? Naţiunea este intrată în disoluţie sub ochii noştri.
(…) Autonomiile pe criterii etnice ajung la ordinea zilei în România, când Constituţia interzice astfel de creaţii etc. Ne tăiem pădurile, ne risipim resursele subsolului, ne poluăm atmosfera, apele, pământul, într-o veselie! Tot mai mulţi preşedinţi de state ameninţă zona noastră direct ori voalat şi tot mai mulţi mizează pe mesaje populiste şi naţionaliste. Circulă pe internet fel de fel de scenarii care – cu siguranţă, unele – intoxică populaţia cu variate ştiri apocaliptice despre soarta României, vândută la mezat, pe cale de a fi destrămată, cucerită indirect, dirijată de forţe oculte etc.
(…) Ce să creadă omul de rând din toate astea, decât să-şi ia lumea în cap! Oare nu ar trebui, de aceea, să mai stăm şi strâmb şi să cugetăm drept? Oare un pic de luciditate ne-ar fi de prisos? Dacă nu învăţăm să pornim şi de la principiul bunei credinţe, dacă ne bănuim numai de rele, dacă ne declarăm sus şi tare democraţi, dar respingem de plano părerea celuilalt, dacă ne etichetăm fără să ne cunoaştem, unde vom ajunge? În niciun caz la înţelegere şi la dialog!”
În legătură cu unele reacţii la Apel, academician Victor Voicu, secretar general al Academiei Române:
În mijlocul optimismului legat de spiritul civic şi civilizaţia românilor redescoperită în ultimele săptămâni, nu pot să nu mă întristez când văd robespierrismul şi spiritul inchizitorial cu care unii se avântă la demolarea valorilor, oricare ar fi ele: autoritate profesională, patriotism, instituţii istorice etc. Din păcate, trecem dintr-o extremă în alta: de la pasivitate – la demonizare şi iconoclasm. În elanul revoluţiei morale, unii dintre noi au o mare voluptate în a arăta cu degetul, a da sentinţe, a demola şi călca în picioare mituri, purtându-şi cu fală, pe rever, radicalismul de ocazie.”
Semnatari ai Apelului (12.02.’17):
 1. Acad. Victor Voicu
 2. Acad. Ioan-Aurel Pop
 3. Acad. Eugen Simion
 4. Acad. Gheorghe Păun
 5. Irinel Popescu, MC al AR
 6. Acad. Nicolae Breban
 7. Mircia Dumitrescu, MC al AR
 8. Mircea Martin, MC al AR
 9. Acad. Nicolae Ghilezan
 10. Acad. Nicolae Cristescu
 11. Acad. Constantin Ionescu-Târgovişte
 12. Acad. Octavian Popescu
 13. Dumitru Mihalache, MC al AR
 14. Acad. Sabina Ispas
 15. Gheorghe Chivu, MC al AR
 16. Voicu Lupei, MC al AR
 17. Acad. Victor Spinei
 18. Ioan Tomescu, MC al AR
 19. Acad. Gheorghe Benga
 20. Valeriu Matei, MO al AR
 21. Petre T. Frangopol, MO al AR
 22. Acad. Florin Filip
 23. Costin Cernescu, MC al AR
 24. Mihail Voicu, MC al AR
 25. Acad. Dan Tufiş
 26. Gheorghe Ştefan, MC al AR
 27. Acad. Gheorghe Tecuci
 28. Acad. Alexandru Balaban
 29. Ovidiu Băjenaru, MC al AR
 30. Ioan Dumitrache, MC al AR
 31. Nicolae Dabija, MO al AR
 32. Marius Guran, MO al AR
 33. Acad. Dorel Banabic
 34. Acad. Marius Andruh
 35. Acad. Dinu C. Giurescu
 36. Acad. Cristian Hera
 37. Mircea Flonta, MC al AR
 38. Acad. Nicolae Panin
 39. Acad. Păun Ion Otiman
 40. Acad. Alexandru Zub
 41. Acad. Marius Sala
 42. Acad. Maria Zaharescu
 43. Acad. Constantin Popa
 44. Maria-Luisa Flonta, MC al AR
 1. Crişan Demetrescu, MC al AR
 2. Acad. Ionel Haiduc
 3. Gheorghe Sin, MC al AR
 4. Acad. Nicolae Anastasiu
 5. Nicolae Florea, MO al AR
 6. Dumitru Oancea, MC al AR
 7. Dan C. Jipa, MC al AR
 8. Dumitru Murariu, MC al AR
 9. Acad. Maya Simionescu
 10. Ileana Mânduţeanu, MC al AR
 11. Sorin Dumitrescu, MC al AR
 12. Acad. Victor Giurgiu
 13. Ovidiu Badea, MC al AR
 14. Ion Grosu, MC al AR
 15. Acad. Dan Berindei
 16. Acad. Lucia – Doina Popov
 17. Acad. Nicolae-Victor Zamfir
 18. Mihaela-Maria Hillebrand, MC al AR
 19. Cristian Silvestru, MC al AR
 20. Gheorghe Coldea, MC al AR
 21. Acad. Dan Dubină
 22. Acad. Anca V. Sima
 23. Acad. Dumitru Radu Popescu
 24. Acad. Constantin Corduneanu
 25. Eugen Mihaesco, MO al AR
 26. Mircea Petrescu, MO al AR
 27. Tudor Sireteanu, MC al AR
 28. Acad. Ioan-Ioviţ Popescu
 29. Mihnea Colţoiu, MC al AR
 30. Ion Toderaş, MO al AR
 31. Dorel Bucurescu, MC al AR
 32. Viorel Badescu, MC al AR
 33. Dorin Ieşan, MC al AR
 34. Acad. Bogdan Simionescu
 35. Acad. Emil Burzo
 36. Ladislau Vekas, MC al AR
 37. Acad. Doru Pamfil
 38. Eugeniu Ivanov, MC al AR
 39. Acad. Ioanel Sinescu
 40. Dumitru Dorin Prunariu, MO al AR
 41. Mihai Bărbulescu, MC al AR
 42. Nicolae Hâncu, MO al AR
 43. Vladimir Beliş, MO al AR
 44. Acad. Marius Porumb
 1. Ionel Cândea, MC al AR
 2. Acad. Aurel Iancu
 3. Romeo-Ştefan Belea, MC al AR
 4. Mihai Cimpoi, MO al AR
 5. Carol Stanciu, MO al AR
 6. Vasile Marinca, MC al AR
 7. Acad. Ioan Bucur
 8. Alexandru Bogdan, MC al AR
 9. Acad. Horia Colan
 10. Acad. Ştefan Ştefănescu
 11. Ioan Caproşu, MO al AR
 12. Cătălin Zamfir, MC al AR
 13. Leonida Gherasim, MO al AR
 14. Zeno Garban, MC al AR

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

26 februarie 2014 Klaus Werner Iohannis, care se vrea premier sau preşedinte al României, are şi cetăţenie germană!

Editorial Porumbacu a scăpat porumbelul: Klaus Werner Iohannis, care se vrea premier sau preşedinte al României, are şi cetăţenie germană! Posted by on 26 februarie 2014 Partajare99 Constituţia României nu-i permite lui Iohannis Klaus Werner să ocupe funcţia de ministru, prim-ministru şi nici preşedinte al României, fiindcă are dublă cetăţenie!
  Lui Crin Antonescu i-a scăpat, în data de 23 februarie a.c., la emisiunea „După 20 de ani” a unei televiziuni private, o afirmaţie foarte gravă: „(…) câtă vreme şi Traian Băsescu vorbeşte despre faptul că, în condiţiile în care nu intrăm în Schengen din cauză că nu vrea Germania, prezenţa unui om, nu doar etnic german, ci şi cu cetăţenie germană, cum este Klaus Iohannis (…)” (http://www.romaniatv.net/crin-antonescu-arunca-in-aer-usl-mai-devreme-sau-mai-tarziu-klaus-iohannis-va-fi-premier-in-locul-lui-ponta_128519.html#ixzz2u8L8UnT0) Mai clar decât atât nu se poate: Klaus Werner Iohannis are cetăţenie germană! Păi, atunci cum…

Raluca Prelipceanu. Conferință- Migrațiune și mentalități – un sfert de veac de tranziție și bejenie

Conferința cu tema Migrațiune și mentalități – un sfert de veac de tranziție și bejenie susținută de doctor în științe economice Raluca Prelipceanu, a fost o surpriză totală pentru auditoriu. În primul rând deoarece Raluca Prelipceanu și-a luat masteratul și doctoratul la Sorbona cu o temă similară, în urma unei ample cercetări făcute direct pe teren, vreme de mai mulți ani, în mai multe țări europene, SUA și Canada, după care i s-a propus să lucreze la Banca Mondială sau ca înalt funcționar în domeniul economic la Bruxelles.
A refuzat, după ce s-a convins de duplicitatea și fariseismul acestor instituții și a revenit în România să ajute la reconstrucția economică a țării. Dezamăgirea a fost totală, întrucât, la nivelul ei de instrucție, nu s-a găsit un post în care să fie angajată ca să-și poată dovedi utilitatea și să-și câștige cinstit și demn o pâine. Așa se face că a intrat în monahism, la o mănăstire din apropierea orașului Câmpeni, pentru a putea să-și continue cercetările econo…

Biblioteca Digitala a Bucurestilor Colecţii > PUBLICAŢII PERIODICE