vineri, 10 martie 2017

Eva Șimon: Ungurii se sporesc prin bani, românii dispar din nepăsare

Eva Șimon: Ungurii se sporesc prin bani, românii dispar din nepăsare

Email Imprimare PDF
25_eva_simonAutoritățile din București sunt și după 27 de ani tot la faza de a asculta problemele românilor din afară, și nu la soluționarea acestora. România, dacă nu va fi atentă, în câțiva ani îi va pierde definitiv nu doar românii din jurul granițelor, deși sigur cel mai mult pe noi ne doare asimilarea și dispariția comunității istorice românești din Ungaria, dar suntem convinși că vor fi maghiarizați și cetățenii români de naționalitate română de pe lângă granița cu Ungaria, scrie Eva Șimon în Foaia Românească, preluată de Romanian Global News.
Mai nou, în presa centrală (și centralizată) din Ungaria este la modă să se arunce în stânga și în dreapta cu miliar- dele: 1 miliard de forinți pentru funcționarea și programele asociațiilor civile ale naționalităților! (Cum ajung în oala asta și autoguvenările minoritare, nu prea ne dăm seama...) Alte 2,6 miliarde pentru funcționarea asociațiilor civile. (Bineînțeles, cu excepția celor șoroșiste!) 54 de miliarde pentru instituțiile de învățământ susținute de biserică! (Menționăm: noi, românii, nu avem nici o școală susținută de biserica românească, adică de BOR, căci baptiștii români teoretic pot înființa școli pe baza legii din Ungaria, dar sunt prea puțini, nu întrunesc condițiile numerice.) 150 de milioane de forinți sprijin suplimentar pentru grădinițele și școlile naționalităților! (Da, de aici a primit și grădinița din Micherechi un singur milion. Şi ce bine ne-a picat.) Poate dacă ar fi finanțate în mod corespunzător nu ar mai fi nevoie de suplimentare. Atunci însă ar dispărea știrile bombastice.
În legătură cu finanțarea naționalităților se pune mai mult accentul pe sume, decât pe conținut. Asta nu interesează pe nimeni. Nici pe ei, nici pe ai noștri. Vitrina să fie arătoasă, conținutul nu contează. Se dau miliarde și milioane pentru Autoguvernările pe Ţară ale naționalităților, care sunt întruchiparea mult trâmbițatei autonomii culturale.
Cu asta se pot scoate ochii tuturor vecinilor, care nu fac la fel.
Dacă sumele destinate naționalităților din țară vi se par enorme, adăugați mai multe zerouri și veți primi exact cât se dă pentru etnicii maghiari din Ardeal, Voivodina, Ţara de Sus (Felvidék din Slovacia), Transcarpatia sau Prekmurje (Muravidék din Slovenia). Așa cum le place autorităților din Budapesta să spună, evitând cu mare grijă ca nu cumva să rostească numele țărilor vecine.
Zilele trecute s-a anunțat că Guvernul Ungariei acordă 17,2 miliarde de forinți pentru grădinițele ungurești din jurul Ungariei. Din acest fond se vor construi 68 de grădinițe noi, se vor face îmbunătățiri la alte 215, și se vor crea minimum 1500 de „colțuri ungurești". Așa cum a anunțat secretarul de stat responsabil pentru acest domeniu, aceste finanțări au și un scop concret: „ca să-i «prindă» pe copii din primul moment pentru cauza ungurească, pentru instituțiile ungurești și ca să le mențină identitatea ungurească" (citat din presa maghiară). Momentan numărul copiilor care frecventează grădinițele ungurești din jurul granițelor este de 48 de mii, dar se preconizează ca acesta să crească la 60 de mii. „Ne dorim ca și copiii din căsătoriile mixte să frecventeze instituțiile maghiare", a mai spus politicianul maghiar.
Autoritățile de la Budapesta știu foarte bine: pe bani ungurești poți să faci școli și grădinițe bilingve perfecte. Au făcut deja experiențe pe naționalitățile din țară. Şi funcționează. Din toate ies tineri cu identitate ungurească.
Trebuie doar ca țările din jur, în cazul nostru România, să continue să se joace de-a baba-oarba, să dea vina și pe mai departe pe alte probleme mult mai urgente și importante. Sigur și noi dorim autostrăzi de la Nădlac până la București și de la Borș până la Iași, și noi vrem desființarea corupției și a hoției, dar în același timp vrem și o viață etnică echilibrată, normală, la granița româno-maghiară. Vrem prea mult?
Eva Şimon, Foaia Românească

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu