luni, 13 martie 2017

Protest PEN România. Drona românească

Protest PEN România. Drona românească

Scrisoare deschisă către Ministrul Afacerilor Interne al României, Carmen Daniela Dan

 
În data de 5 februarie, dl Cătălin D. Constantin, conferențiar la Facultatea de Litere a Universității din București și autor, a fost ridicat din Piața Victoriei de reprezentanții for­ței publice și dus la secția de poliție numărul 3, unde a fost anunțat că i s-a deschis un dosar penal pentru faptul de a fi lansat o dronă civilă cu scopul de a obține fotografii panoramice ale pieței.
Prevalîndu-se de faptul că utilizarea acestui tip de aparatură nu este reglementată specific în legislația românească, organele de anchetă i-au imputat domnului Constantin faptul că drona domniei sale ar fi o „aeronavă neînmatriculată și fără certificat de navigabilitate“. În baza sus-evocatului deficit de reglementare, organele de anchetă au identificat în mod discreționar dispozitivul de prelevare a imaginilor cu un aparat de zbor, taxa de înmatriculare pe care se presupune că dl Constantin ar fi trebuit s-o plătească fiind aceeași ca pentru un avion din flota unei companii aeriene. Iar neplata unei asemenea taxe se pedepsește penal cu închisoare de la trei la șapte ani. Considerăm că aceste proceduri de anchetă reprezintă instrumente de presiune și intimidare orientate împotriva faptului că dl Cătălin D. Constantin își exercita dreptul de a denunța printr-un protest pașnic o măsură abuzivă a Guvernului României. Măsură condamnată public atît de PEN România, cu deplina susținere a PEN International, cît și de structurile de reprezentare ale Uniunii Europene. Este de asemenea evident că presiunile exercitate asupra domnului Constantin și asupra altor manifestanți împotriva cărora s-au formulat acuzații similare sînt menite să descurajeze protestul civic în general.
Considerăm că sîntem în fața unui caz grav de utilizare a instituțiilor publice în interesul privat al majorității parlamentare ce susține actualul Guvern. Dar chiar mai grav este faptul că, sub acest pretext străveziu, organele de anchetă încalcă, de fapt, cu o brutalitate stupefiantă, libera exprimare a opiniilor și ideilor – principiu și drept pentru a cărui apărare a fost fondată asociația internațională a scriitorilor pe care o reprezentăm. Mai mult decît atît, dl Cătălin D. Constantin este împiedicat astfel de autorități să-și exercite profesiunea, deoarece, pe lîngă participarea legitimă la protest, domnia sa se afla în Piața Victoriei și în calitatea sa de cercetător, participant la un proiect internațional de analiză a funcțiilor simbolice, inclusiv politice, ale piețelor publice din centrele urbane europene. Menționăm că, în cadrul acestui proiect și utilizînd exact aceeași tehnologie, dl Constantin a prelevat imagini din multe alte orașe din spațiul european, unde nu numai că nu s-a lovit de opoziția autorităților, ci, dimpotrivă, s-a bucurat de concursul lor direct pentru realizarea proiectului.
Precizăm de asemenea că, pe lîngă rațiunea generală de a protesta împotriva încălcării dreptului la libera exprimare, considerăm că acest abuz este orientat împotriva unui confrate scriitor. În activitatea sa de etnolog, dl Cătălin D. Constantin folosește aceleași instrumente ale empatiei și expresivității de care se folosesc poeții, dramaturgii, eseiștii sau romancierii reuniți în asociația noastră, textele domniei sale avînd o evidentă calitate literară care îl califică pe autorul lor drept un membru al breslei noastre. Iată de ce considerăm că presiunile exercitate asupra d-lui Cătălin D. Constantin ne vizează și ne indignează direct și personal pe toți, ca membri ai unei asociații internaționale de apărare a drepturilor civice ale scriitorilor.
În consecință, PEN România solicită imperios autorităților române să înceteze imediat și necondiționat toate procedurile de urmărire penală declanșate împotriva d-lui Cătălin D. Constantin. Cazul său a fost adus la cunoștința organizației mondiale PEN International, care susține acest demers.

Taguri:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu