Treceți la conținutul principal

Gabriel Liiceanu, discurs în Parlamentul European: România actuală în 1.000 de cuvinte

 /Cu un Comentariu de Dan Culcer/
 • Se va observa că Ion Iliescu nu este numit instigatorul mineriadelor ci «arhitectul mineriadelor» ( ca și cum mineriadele ar fi fost o construcție nu o deconstrucție a abia încropitei «democrații»). 
 • Se va observa că în lista guvernărilor catastrofale, cea a lui Traian Băsescu nu este pomenită ( nu am uitat jocul și locul lui Liiceanu în curtea monarhului Băse). 
 • Se va observa că nu se caută și sursele favorizante ale corupției, adică intervenția capitaliștilor străini care, din dorința de a acoli legea locală, au încurajat lăcomia naturală a politicienilor, deputaților, funcționarilor și i-au corupt, știindu-i dependenți și prost plătiți.Lanțul corupției este format din două ochiuri, corupătorul și coruptul.
 • Se va observa că deși declară că reprezintă sociatetea civilă, nimeni din acest conglomerat de asociații finanțate de neprieteni ai României, nu l-a delegat pe Gabriel Liiceanu să reprezinte conglomeratul, care nu are nici o legitimitate, nici morală, nici juridică.
 • Se va observa că naționalismul este mereu atacat de mulți terfelitori de profesie prin identificarea acestuia cu regimul ceaușist, cu schema ideologică de după 1964, produsă de institutul de istoria partidului. Identificarea este un fals intelectual și o murdărie morală. 
 • Naționalismul în România veche și actuală se revendică de la Eminescu, Iorga, Părvan, Mircea Eliade, Goga, Onisifor Ghibu și nu de la Ceaușescu, Ion Ardeleanu, de la scribi năimiți ca Nicolae Dragoș sau Dumitru Popescu etc. 
 • Necesitatea luptei contra corupției, indubitabilă, nu implică doar critica manevrelor actualului guvern. 
 • Se va observa că epoca Băsescu, de corupție tot atât de evidentă și generalizată nu a fost și nu e atinsă nici măcar cu floare. Atunci Liiceanu era orb sau purta ochelari de cal. 
 • Suntem cu totul de acord cu incriminarea corupției. 
 • Suntem de acord cu necesitatea protestelor în presă sau în stradă. 
 • Dar ar fi interesant să aflăm cum explică Liiceanu succesul electoral al corupților actuali. 
 • Eu propun stabilirea efectului de solidaritate între corupția la nivel înalt și cea la nivelul de bază. Iar această solidaritate s-a construit prin difuzarea ideologiei neoliberale,  care dă speranțe false peștilor mulți și mici, că se vor îmbogăți tot atât de ușor ca rechinii care au profitat de debandada anului 1990, cea care a favorizat redistribuirea frauduloasă a avuției colective în buzunarelor, în pungile membrilor «monstruoasei coaliții».
 • Această «monstruoasă coaliție» e constituită  din unii activiști comuniști, din cadre de nădejde ale securității anti-ceaușiste, din minoritari abili și din capitaliști de import, Coaliția ne-a condus la impasul social și identitar în care ne aflăm acum. /Comentariu de Dan Culcer/

"Nu aș fi venit aici ca cetățean al unei țări de 10 ani membră a UE dacă nu mi-aș fi simțit valorile democrației sever amenințate" - a spus Gabriel Liiceanu în fața Comisiei LIBE din Parlamentul European.
Îmi dați voie mai întâi să mă prezint, în 2-3 cuvinte.

Am, ca și dvs, o profesiune dobândită, mai precis, sunt profesor de filosofie la Universitatea din București, sunt scriitor, conduc una dintre cele mai importante edituri de știinte umaniste din România. Mai am o meserie, meseria pe care am dobândit-o din 1990, de la căderea comunismului: meseria de cetățean.

Voi vorbi aici în calitatea mea de practicant al profesiunii de cetățean; de altminteri, din 1990, primul an de la căderea comunismului, sunt membru fondator al Grupului pentru Dialog Social.

Reprezint așadar, prin vorbirea mea, societatea civilă.

Doamnelor și domnilor, știți pesemne basmul rusesc cu mănușa vânătorului pierdută iarna în pădure. În ea intră mai întâi să se încălzească un iepure, apoi o vulpe, apoi un lup, apoi un urs.

Ei bine, mănușa vânătorului sunt minutele pe care le-a acordat LIBE - Comisia discursului meu.

Iepurele, vulpea, lupul și ursul reprezintă evenimentele actuale din istoria României.

Eu sunt în situația de a le înghesui pe toate acestea în mănușa europeană a celor 10 minute, atât cât mi-a fost transmis acum dou-trei zile că va dura speech-ul meu.

Aș intitula discursul pe care vi-l adresez acum "România actuală în 1.000 de cuvinte".
Voi încerca să rezum situația din țara mea în 5 puncte:
1. Ceea ce ca țară ne-a adus pe ultimul loc în atâtea dintre clasamentele Europei este marea corupție. Corupția la nivel înalt.

Începând cu anul 2000, odată cu guvernul social-democrat (PSD) al lui Adrian Năstase, prim-ministru condamnat pentru corupție, corupția a devenit sistematică și profesională în Romania, profesionistă, parazitând an de an bugetul țării prin licitații trucate făcute în favoarea firmelor deținute de politicieni și de familiile lor și de acoliții lor. În ultimii 17 ani, țara s-a împărțit între stăpâni regionali, deținând funcții politice și administrative - au fost numiți baroni - care s-au îmbogățit la nivel de zeci și sute de milioane de euro, fără nici o justificare plauzibilă.
Nimeni nu poate să spună de câte miliarde de euro a fost jefuită România în acești 27 de ani.
2. Printr-un fericit concurs de împrejurări, de peste zece ani a apărut Direcția Națională Anticorupție (DNA), condusă în ultimii patru ani de procurorul general al cărui nume a devenit faimos în Europa, Laura Codruța Kovesi. Această instituție a deschis câtorva mii - mii de politicieni dosare de urmărire penală. Din bilanțul DNA pe 2015 rezultă că din dosarele trimise în judecată banii dați mită au fost de 431 milioane de euro. În 2016, peste 800 de demnitari - printre care miniștri, parlamentari, magistrați și primari au primit sentințe finale pentru fapte de corupție.

3. Pe 11 dec 2016, coaliția PSD-ALDE a câștigat detașat alegerile cu voturile a doar 18% din electorat. Nimeni nu are de gând să conteste și nu a contestat acest rezultat. Deși condamnat penal cu suspendare și având un nou proces penal în curs, șeful Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, și-a asumat funcția de președinte al Camerei Deputatilor, în timp ce șeful ALDE Călin Popescu - Tăriceanu, aflat în proces penal pentru mărturie falsă și pentru favorizarea făptuitorilor, a rămas, din mandatul anterior, președintele Senatului.
Romania are în clipa de față în fruntea Parlamentului, a celor două camere, doi oameni condamnați penal sau cu procese de urmărire penală. Noul guvern, membrii lui au fost aleși nu după criterii de competență, deja prestațiile lor ne-au făcut în câteva rânduri de râs, ci de fidelitate personală necondiționată. A avut ca țel principal să scape de pușcărie pletora de penali.

20 dintre membrii Parlamentului sunt urmăriți penal, trimiși în judecată sau condamnați. De aceea, guvernarea PSD-ALDE a debutat printr-un atac frontal la adresa justiției.
Ordonanța de urgență dată de guvern în noaptea de 31 ianuarie prin care erau dezincriminați condamnații penal urma sa îi scoata de sub rigorile legii în primul rand pe cei doi șefi de partide care conduc coaliția. Aici suntem și acesta este adevărul. Acestea sunt faptele care au scos în stradă, vreme de peste o lună, sute de mii de oameni în toată țara.


Un rol fundamental în trezirea sentimentului civic al populației l-au avut câțiva jurnaliști de la publicațiile online; mai cu seamă, Dan Tăpălagă și Cristian Pantazi de la HotNews.ro.
Ceea ce s-a manifestat de la o zi la alta, având la origine ingidnarea a fost conștiința specifică democrației, că orice individ este obligat moral și politic, indiferent de meseria lui, să îi exercite funcția de supraveghetor al puterii, adică meseria supremă de cetățean. Mai există una, mai înaltă, meseria supremă de Om. 

4. Unde ne aflam: nu am nici o indoială că Liviu Dragnea, șeful Partidului Social Democrat și actualul președinte al Camerei [Deputaților - n.r.], precum și colegii lui de partid și coalitie, pentru a scăpa de pușcărie și pentru a-și salva averile, nu s-ar da înapoi de la nimic. Au demonstrat-o de-a lungul anilor, au demonstrat-o cu asupra de măsură în aceste două luni.

De la președintele Iliescu, în anii 1990, arhitectul mineriadelor și până la actualul șef al PSD, trecând prin guvernele Năstase și Ponta - Ponta, ex-premierul, autor al unei lucrări de doctorat plagiate și judecat astăzi pentru fals și uz de fals intelectual istoria noastră post-comunistă a făcut din România, jefuind-o fara scupule, poate cel mai năpăstuit popor din Uniunea Europeană. Acum, cei care ne-au adus în această situație vor să se bucure nestingheriți de averile făcute din furt fără teama de a răspunde în fața legii.
Ținta numărul 1 a acestor oameni în România sunt Parchetul General și DNA. Iată declarația explicită a șefului PSD, rostită la un post de televiziune, săptămâna trecută: trebuie să ne concentrăm pe demiterea procurorului-șef al DNA, pe demiterea dnei Kovesi.
5. Uneori, în istorie, esențialul se reduce, ca în basme, la confruntarea dintre bine și rău. Pe de o parte, avem în România partidele politice, cu precădere, cele care își spun, fără nici o acoperire, socialiste și așa-zișii oameni de afaceri generați de ele.
Pe de altă parte, avem generația celor între 20-40 ani, necontaminată [dl Liiceanu este atenționat de președintele Comisiei să se concentreze pe concluzie, timpul a expirat - n.r.] de naționalismul lui Ceaușescu. De aici poate începe totul. Reprezentanții ei sunt purtătorii democrației moderne, cei ce umplu de peste o lună străzile României cu indignarea lor civic neagresivă. Sunt inteligenți, dinamici și nu mai pot fi manipulați. După cum poate știți, România are cea mai mare viteză medie de internet din Europa. Și ce legătură are asta cu recentele proteste de stradă, care au uimit lumea și care pot constitui baza unui manual de democrație participativă? Are una evidentă.

Cea mai mare rapidă conexiune internet a produs cea mai mare mobilizare enormă nu la un concert rock, ci cea mai rapidă și solidă a generației digitiale, valabilă oriunde în lume: lupta împotriva corupției."

22.03.2017 - 16:03 actualizat: 23.03.2017 - 14:41

Liderul PSD i-a trimis preşedintelui Comisiei LIBE o scrisoare în care susţine că declaraţia lui Liiceanu de miercuri privind intenţia social-democraţilor de a o demite de Laura Codruţa Kovesi este "falsă în totalitate".
"Mă văd nevoit să vă adresez această scrisoare întrucât unul dintre invitații la dezbatere, dl Gabriel Liiceanu, a făcut în discursul său următoarea afirmație la adresa mea: 'Iată declarația explicită a șefului PSD, rostită la un post de televiziune săptămâna trecută: 'trebuie să ne concentrăm pe demiterea procurorului șef al DNA, pe demiterea dnei Kovesi'. Vă supun atenției faptul că această afirmație a dlui Liiceanu este falsă în totalitate și nu reflectă în niciun fel realitatea din România. Nu am rostit niciodată această declarație și nici nu am făcut vreo altă afirmație în sensul sugerat de dl Liiceanu. Dimpotrivă, în toate declarațiile publice pe care le-am avut pe acest subiect nu am făcut nici măcar o sugestie din care să reiasă că dna procuror șef ar trebui demisă de la conducerea Direcției Naționale Anticorupție", afirmă Dragnea în scrisoarea transmisă, relatează Agerpres.
Şeful PSD mai scrie că formaţiunea sa nu a avut de gând și nu are de gând să ceară revocarea celor trei procurori șefi din România.
"Din punctul meu de vedere, faptul că unul dintre invitații români care au luat cuvântul la dezbaterea Comisiei LIBE și-a permis să mistifice în mod deliberat realitatea din România, cu scopul vădit de a-i dezinforma pe membrii comisiei, demonstrează cât de subiective și pătimașe sunt pozițiile celor care au criticat Guvernul României pentru faptul că a emis anumite acte normative ce aveau drept scop transpunerea în legislația penală a unor modificări enunțate în deciziile definitive și obligatorii ale Curții Constituționale. Prin urmare, vă rog să luați la cunoștință și să comunicați celorlalți membri ai comisiei falsitatea afirmației de mai sus a dlui Gabriel Liiceanu la adresa mea. De asemenea, vă rog să luați act de faptul că Partidul Social Democrat nu și-a propus și nu își propune să facă demersuri în sensul demiterii persoanelor care conduc instituțiile din domeniul Justiției", a subliniat Liviu Dragnea.
Şefa DNA, Laura Codruța Kovesi, și Procurorul general al României, Augustin Lazăr, sunt evaluaţi în prezent de Ministerul Justiţiei, în contextul OUG 13 şi a anchetei declanşate asupra modului în care a fost adoptată aceasta.
Întrebat în ce stadiu se află evaluarea lui Lazăr și Kovesi, ministrul Tudorel Toader a susținut, la Bruxelles, că în câteva zile va da un răspuns: "Eu nu am spus că îi decapitez sau că insist cu decapitarea. (...) Mai așteptați două — trei zile și vă dau răspunsul".

http://www.parlamentor.ro/youth-parlamentor/dragnea-catre-presedintele-comisiei-libe-a-pe-declaratia-lui-gabriel-liiceanu-falsa-in-totalitate-7130

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

26 februarie 2014 Klaus Werner Iohannis, care se vrea premier sau preşedinte al României, are şi cetăţenie germană!

Editorial Porumbacu a scăpat porumbelul: Klaus Werner Iohannis, care se vrea premier sau preşedinte al României, are şi cetăţenie germană! Posted by on 26 februarie 2014 Partajare99 Constituţia României nu-i permite lui Iohannis Klaus Werner să ocupe funcţia de ministru, prim-ministru şi nici preşedinte al României, fiindcă are dublă cetăţenie!
  Lui Crin Antonescu i-a scăpat, în data de 23 februarie a.c., la emisiunea „După 20 de ani” a unei televiziuni private, o afirmaţie foarte gravă: „(…) câtă vreme şi Traian Băsescu vorbeşte despre faptul că, în condiţiile în care nu intrăm în Schengen din cauză că nu vrea Germania, prezenţa unui om, nu doar etnic german, ci şi cu cetăţenie germană, cum este Klaus Iohannis (…)” (http://www.romaniatv.net/crin-antonescu-arunca-in-aer-usl-mai-devreme-sau-mai-tarziu-klaus-iohannis-va-fi-premier-in-locul-lui-ponta_128519.html#ixzz2u8L8UnT0) Mai clar decât atât nu se poate: Klaus Werner Iohannis are cetăţenie germană! Păi, atunci cum…

Raluca Prelipceanu. Conferință- Migrațiune și mentalități – un sfert de veac de tranziție și bejenie

Conferința cu tema Migrațiune și mentalități – un sfert de veac de tranziție și bejenie susținută de doctor în științe economice Raluca Prelipceanu, a fost o surpriză totală pentru auditoriu. În primul rând deoarece Raluca Prelipceanu și-a luat masteratul și doctoratul la Sorbona cu o temă similară, în urma unei ample cercetări făcute direct pe teren, vreme de mai mulți ani, în mai multe țări europene, SUA și Canada, după care i s-a propus să lucreze la Banca Mondială sau ca înalt funcționar în domeniul economic la Bruxelles.
A refuzat, după ce s-a convins de duplicitatea și fariseismul acestor instituții și a revenit în România să ajute la reconstrucția economică a țării. Dezamăgirea a fost totală, întrucât, la nivelul ei de instrucție, nu s-a găsit un post în care să fie angajată ca să-și poată dovedi utilitatea și să-și câștige cinstit și demn o pâine. Așa se face că a intrat în monahism, la o mănăstire din apropierea orașului Câmpeni, pentru a putea să-și continue cercetările econo…

Biblioteca Digitala a Bucurestilor Colecţii > PUBLICAŢII PERIODICE