Treceți la conținutul principal

Cum s-a votat bugetul pentru românii de pretutindeni?

Cum s-a votat bugetul pentru românii de pretutindeni? Extrase din dicuţiile care au avut loc în comisiile reunite de buget finanţe în care s-a dezbătut bugetul alocat românilor de pretutindeni pe anul 2018

Email Imprimare PDF
22_guvernul_ro
Pentru că românii de pretutindeni trebuie să știe cum s-a adoptat bugetul alocat lor, Romanian Global News prezintă o stenogramă a discuțiilor care au precedat adoptarea sumei alocate Ministerului Românilor de Pretutindeni și instituțiilor subordonate. Reamintim că peste o sută și ceva de organizații ale românilor de pretutindeni au propus mai multe amendamente prin care susțineau majorarea bugetului pentru românii de pretutindeni, amendamente preluate de către Președintele Comisiei pentru comunitățile românești din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu și de senatorul Eugen-Orlando Teodorovici, președintele comisiei pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital din Senatul României.
Şedinţa de joi, 14 decembrie 2017
"Ovidiu Iane (secretar de stat MRP): În ceea ce priveşte amendamentele depuse (care privesc majorarea bugetului n.r.) (...) noi nu le susţinem, (...)."
"Eugen-Orlando Teodorovici, senator PSD, președintele comisiei pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital din Senatul României: Propunerea mea, dacă dumneavoastră nu spuneţi şi nu cereţi, e de a vă suplimenta totuşi bugetul."
"Constantin Codreanu, deputat PMP, preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării: Este inacceptabil ca un minister care gestionează tot ceea ce înseamnă sprijinul pentru românii din afara graniţelor, şi ne referim aici la românii din Republica Moldova, românii din diaspora emergentă, românii din comunităţile istorice, aşa cum bine aţi spus, ajungem la un prag de 12 milioane, să beneficieze doar, şi vorbim aici de proiecte, de 12 milioane de RON, ceea ce ar însemna 2,5 milioane de euro, în condiţiile în care organizaţiile minorităţilor naţionale care reprezintă două milioane de cetăţeni români pe teritoriul României, beneficiază de o sumă mult mai mare, variază, colegii spun 205, eu ştiam tot de 235 (milioane lei n.r.). Şi asta nu înseamnă că noi pledăm pentru diminuarea sumelor alocate lor, ci dimpotrivă, pentru mărirea sumelor alocate românilor din afara graniţelor ţării. Şi vreau să vă spun că informaţia la care a făcut referire domnul preşedinte se regăseşte într-un apel pe care l-au făcut mai multe organizaţii non-guvernamentale din România, din Republica Moldova, din diaspora emergentă şi din comunităţile istorice, vorbim de nu mai puţin de circa 200 de organizaţii. Şi vreau să vă mai spun că acest minister a apărut în urma solicitărilor pe care noi le-am avut de-a lungul timpului şi, culmea, deşi sunt un membru al opoziţiei, în această seară, noapte, vreau să fiu cel mai fervent avocat al acestui minister pentru că într-adevăr suma care le este alocată este una derizorie."
"Ovidiu Iane: Vreau să fac o intervenţie. Sigur că ne-am dori un buget mai mare, evident, dar trebuie să fie şi în concordanţă cu capacitatea noastră instituţională de a-l menegiui pentru că la schema de 64 de oameni, câţi suntem acuma, nu cred că vom putea cheltui foarte mult. Deci, dacă ne măriţi bugetul şi ne daţi bani suplimentari, de acord, dar să ne aprobaţi ulterior şi mărirea schemei de personal şi mărirea ministerului ca atare că altfel nu putem să cheltuim.
Eugen-Orlando Teodorovici: Staţi, staţi, staţi! Cum adică?! Deci cu alte cuvinte, dacă ne daţi bani pentru ăia de afară să ne daţi şi pentru schemă?!
Ovidiu Iane: E vorba de capacitatea instituţională a noastră. Suntem 64 de oameni.
Eugen-Orlando Teodorovici: Vă dau eu un sfat. Punem pariu că dintre românii ăştia 12 milioane de afară, dacă faceţi o structură, lucrează pro bono. Dacă noi ca stat suplimentăm bugetul ministerului românilor de pretutindeni găsiţi oameni sigur care să fie pro bono implicaţi.
Ovidiu Iane: Aveţi dreptate, domnule preşedinte!"
Constantin Codreanu: Cerem aceste fonduri nu pentru a mări personalul ministerului, cerem aceste fonduri pentru a putea finanţa activitatea organizaţiilor non guvernamentale din afara României. Mai ales că avem şi o schimbare a cadrului legal."
"Daniela Pescaru, secretar de stat în ministerul finanţelor publice: Fondul de rezervă s-a terminat. Trebui să ne uităm că pentru proiectele pentru românii de pretutindeni este o creştere de 74%. Deci totuşi e o creştere considerabilă. (...) Domnul secretar de stat a spus că nu are capacitatea instituţională să-i utilizeze. Este o creştere pe total de 45% a bugetului acestei instituţii.
Eugen-Orlando Teodorovici: Păi dacă o comparăm la nimic orice creştere, oricât de mare ar fi, tot nimic înseamnă."
Totuşi suntem Parlamentul României. Stăm să ne rugăm de ministrul de finanţe să găsească bani?! Noi impunem şi dacă nu îi convine, valea Constanţa. Deci, suntem Parlamentul României, vorbim de 12 milioane de români aflaţi în afara ţării. Ne câcâim pe noi să punem nişte bani. Câţi? 20 de milioane de lei care înseamnă nimic - sau 30 de milioane de lei - pentru această ţară."
În continuare, domnul senator Eugen-Orlando Teodorovici a subliniat faptul că România trebuie să ceară condiții de reciprocitate pentru finanțarea acordată românilor din afara granițelor, statelor în care aceștia trăiesc ca minoritari.
"Eugen-Orlando Teodorovici: Chiar suntem caraghioși. Sincer! Și la oamenii cu dizabilități, și la românii din afara țării. Toate zonele astea cu probleme, stăm și efectiv ne batem joc de noi și mai ales de ceilalți. Sincer! Deci haideți să decidem așa, spunem foarte clar cât este și să găsească frumos ministerul de finanțe banii."
La acest moment al ședinței, domnul deputat Viorel Ștefan a propus suspendarea ședinței.
"Eugen-Orlando Teodorovici: Ceea ce ați propus dumneavoastră acuma nu este decât o încercare de a nu trece această propunere. Este un stil pe care îl recunosc, din păcate. (...) Mâine, dacă nu discutăm acuma, părerea mea e că nu o să treacă."
Teodorovici a încercat să supună la vot mai întâi propunerea de majorare a bugetului și apoi pe cea de suspendare a ședinței, insă Viorel Ştefan s-a opus vehement și a cerut mai întâi un vot pentru suspendare, fiind susținut și de către reprezentanții USR. Într-un final s-a votat suspendarea ședinței, dezbaterea pe tema bugetului alocat românilor de pretutindeni desfășurându-se pe parcursul a aproximativ 25 de minute.
Sedinţa de vineri, 15 decembrie 2017
Ovidiu Iane, răspunzând la întrebarea preşedintelui comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan, privitoare la capacitatea administrativă a minsterului de a utiliza un buget suplimentat cu 30 de milioane de lei pentru programe şi proiecte destinate românilor de pretutindeni:
"Ovidiu Iane: Sigur că putem folosi banii, de altfel este mare nevoie de proiecte, în special pe cursuri de limba română, clase de limba română, atât în diaspora istorică, cât şi în diaspora de mobilitate, sunt foarte multe cereri ale şcolilor alternative, parohiilor, de a înfiinţa aceste clase de limba română. De asemenea, mai avem cereri care n-am putut să le onorăm din diaspora istorică referitoare la presă în limba română şi, în principiu, dacă ne organizăm un pic şi ne luăm şi un soft de gestiune a proiectelor, sigur, putem să gestionăm sumele.
Am avut dificultăţi (în anul 2017 n.r.) şi în ceea ce priveşte execuţia bugetară cu privire la cadrul legisativ pentru că ne-a fost destul de greu să cheltuim bugetul pe proiecte în condiţiile în care noi puteam să acordăm un avans doar de 30%, iar ulterior totul se făcea pe bază de decont, deci trebuia să urmărim beneficiarii respectivi să facă plăţile efective care ulterior trebuia să le acoperim noi prin virarea sumelor. Acuma, cu modificarea legii privind finanţările - 321, cadrul s-a flexibilizat şi suntem convinşi că putem să cheltuim mult mai bine şi mult mai eficient şi să facem execuţie bugetară la timp, aşa cum trebuie."
Viorel Ştefan: Da, domnul ministru Mişa, deci, e clar, ordonatorul doreşte, colegii doresc, mai trebuie ministerul de finanţe să ne spună şi posibilităţile, sursa şi aşa mai departe."
Președintele comisiei pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital din Senatul României, senatorul Eugen-Orlando Teodorovici adresându-se ministrului finanţelor care susţine în continuare că nu are surse pentru suplimentarea bugetului şi că ministerul are oricum o suplimentare de fonduri fată de anul anterior:
"Eugen-Orlando Teodorovici: Domnu' ministru, bun, discuţia continuă oarecum, în acelaşi ton ca şi aseară, cu speranţa totuşi că vom găsi o soluţie astăzi. Dar întrebarea se pune în felul următor: de ce aţi mai înfiinţat acest minister? Cred că, şi sper că a fost un argument forte la baza deciziei de a înfiinţa un astfel de minister. Propunerea de aseară, într-adevăr, a fost în zona de finanţe să se facă această reducere având speranţa, la fel, că dumneavoastă fiind cei vizaţi în mod direct, veţi fi şi cei preocupaţi să găsiţi mai departe, până la rectificare, şi banii pentru a vă continua până la final de an existenţa. Dar între cele două ministere, sincer, aş alege ministerul petru românii de pretutindeni, dacă ar fi să aleg între cele două."
"Ovidiu Iane: ... cadrul legislativ era foarte restrictiv în felul în care se puteau cheltui banii. Adică, noi puteam să acordăm doar un avans, iar ulterior, restul sumelor trebuiau să vină doar prin decontare, adică beneficiarul trebuia să plătească banii din buzunar şi noi să îi plătim facturile deja plătite, ceea ce ducea la o decalare foarte mare practic, pe execuţia bugetară pe proiect, având în vedere că doar de la acordarea avansului şi până la închiderea finală a proiectului care trebuia să fie cu plata efectuată de beneficiar şi abia ulterior noi să putem să-i restituim banii, era un decalaj aferent duratei de derulare a proiectului ..."
"Constantin Codreanu: Se impun nişte precizări foarte împortante ca să înţelegem de ce cerem această majorare. În primul rând, vorbim despre un minister care a devenit minister cu portofoliu plin abia în 2016, deci e oarecum inoportună comparaţia cu ceea ce a existat până atunci. ... Spune foarte corect domnul ministru (al finanţelor n.r.) când vorbeşte de aceste majorări care par importante atunci când le exprimăm în procent, dar dacă măreşti de la 2 lei la 8 lei, îmi pare rău, nu este chiar atât de impresionant. Am în mână această hotărâre de guvern prin care minorităţilor naţionale le sunt acordate cele 110 milioane, repet ce am spus şi aseară, nu vreau să le fie micşorate, sub nicio formă, lor fondurile alocate, dar nu este corect faţă de românii din afara graniţelor ţării ca cei din ţară, minorităţile, care reprezintă în jur de două milioane să primească un buget de 235 de milioane ( ...) şi să avem pentru cei 12 milioane de români, un buget pe programe de doar 12 milioane, despre asta vorbim. Şi în acelaşi timp, nu cerem sume exorbitante, cerem o sumă mai mult decât rezonabilă. Şi un ultim argument, (...), mi-a plăcut foarte mult ce a spus aseară domnul preşedinte Teodorovici atunci când a vorbit despre reciprocitate. Noi suntem restanţieri la acest capitol pentru că România, şi din punct de vedere legal, şi din punct de vedere financiar este statul exemplu atunci când vine vorba despre respectarea minorităţilor naţionale. V-am dat cifrele despre tot ceea ce înseamnă acest sprijin financiar, ştim că avem şi această legislaţie, articolul 62 din Constituţie care le asigură distinşilor colegi prezenţa în Parlamentul României. Nu acelaşi lucru se întâmplă cu românii din afara graniţelor ţării. Vă dau un alt exemplu. Ştiţi câte fonduri sunt alocate, de Ungaria, de exemplu, pentru tot ceea ce înseamnă, ungurii, maghiarii din afara graniţelor ţării? Vorbim de ordinul a sute de milioane de euro care iarăşi, se acordă nu doar prin Oficiul respectiv, dar şi prin diverse ministere. Deci, despre asta este vorba. Despre comparaţie ţinând cont de termeni. Pentru că vorbim de 73 (%) mărire, dar în acelaşi timp să ştim cu ce comparăm. Şi nu în ultimul rând, este modificat cadrul legislativ, deci nu se pune problema absorbţiei pentru că am modificat legea 321, mai vin centrele comunitare, avem în acest moment şi legea-cadru 299 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, deci nu se pune sub nicio formă problema la absorbţie."
Deputatul USR Claudiu Năsui a propus diminuarea sumelor din bugetul de stat care sunt acordate pentru minorităţi naţionale şi partide politice, cu trimitere şi către UDMR, pentru a majora cu acestea, bugetul alocat românilor de pretutindeni.
"Viorel Ştefan: Eu aş vrea să fim corecţi până la capăt. Nu putem compara bugetul ministerului românilor de pretutindeni cu suma alocată pentru minorităţile naţionale. Nu-i relevant. Sprijinul pentru românii de pretutindeni se susţine financiar prin bugetele mai multor ordonatori de credite (...). Noi riscăm să punem căruţa în faţa boilor, cum se spune în limbaj popular. Neavând capacitate administrativă, (...) întâi trebuie pus la punct mecanismul de folosire a banilor şi după aia alocarea bugetară. Pentru că dacă noi alocăm o sumă care nu poate fi cheltuită în condiţii de legalitate, respectându-se procedurile şi toate astea, nu facem decât să blocăm un plafon de finaţare care în loc să producă ceva pe alte destinaţii, va fi blocat acolo până la prima rectificare şi la prima rectificare ministerul de finanţe va constata că nu se folosesc banii şi o să-i retragă şi nu facem bine nimănui. Eu nu spun că trebuie să facem într-un fel sau altul, am vrut doar să spun că evaluarea trebuie să aibă în vedere toate aceste aspecte şi nu una simplistă, domne' am dat douăsprezece milioane la ministerul ăsta şi o sută şi ceva la minorităţi şi uite ce discrepanţă mare este. Nu mi se pare corect să abordăm aşa. Domnule ministru Mişa, v-aş ruga (...) totuşi faceţi o propunere din partea ministerului de finanţe în legătură cu cât ne putem asuma şi avem certitudinea că va fi folosită suma cu această destinaţie în 2018. Vă rog!
Ionuţ Mişa, ministrul finaţelor publice: (...) am căzut de comun acord să suplimentăm la proiecte, o să luăm din bugetul ministerului de finanţe şi o să acordăm 3 milioane pentru bugetul de proiecte, urmând ca la rectificare să vedem care este gradul de execuţie şi care mai este necesarul şi atuncea, dacă mai e nevoie, să putem suplimenta.
Eugen-Orlando Teodorovici: Eu v-aş propune altceva dacă tot sunteţi atât de mărinimos şi suflet mare pentru românii din afara ţării. Bun, 3 milioane, cât aţi spus dumneavoastră. Dar daţi-le şi altceva. Spuneţi-le aşa: puteţi să începeţi să demaraţi proiecte, faceţi în aşa fel încât o formulă legală ca să urmeze să vină la plată şi în funcţie de cum vin ele la plată finanţele să vă plătească. Ca să nu mai poate să fie această falsă problemă că, vezi Doamne, nu veţi putea să cheltuiţi. Dacă nu sunteţi capabili să cheltuiţi la ministerul respectiv trebuie să fiţi schimbaţi! Vorbesc ca principiu! Nu pun în joc sau în discuţie proiecte pentru românii din afară că nu poate cineva să dea sau să cheltuie! (...) Oricât ar fi de mare această contribuţie aşa prin diverse zone, oricum este ruşinoasă, că v-a dat colegul meu puţin mai devreme un exemplu de cât Ungaria alocă pentru etnicii maghiari din alte state, de sute de milioane de euro. Suntem oricum într-o poziţie ruşinoasă, ruşinoasă! Şi bun, un compromis. Domnul ministru spune că 3 milioane. E foarte bine, un pas înainte. Găsiţi această formulă de a lansa proiecte, de a le face din timp cunoscute, de a le pregăti absolut până la final de an să fie şi decontate, iar la rectificare, din timp spuneţi-le celor de la finanţe, uitaţi vine acest val de, ca dănşii să vă prindă şi să vă şi deconteze.
Ionuţ Mişa: Idee foarte bună. Mai mult decât atât, se pot angaja credite de angajament şi atuncea pornesc toate proiectele pe care le au de făcut şi fac dovada că chiar pot cheltui aceşti bani. Deci, e foarte bună ideea şi o susţinem.
Viorel Ştefan: Deci, domnu' secretar de stat, nu aveţi limită în angajare de cheltuieli pe aceste programe pentru diaspora. Cât angajaţi, pe bază de credit de angajament, la prima rectificare primiţi credite bugetare, aşa a spus domnu' ministru de finanţe şi n-avem motive să nu credem că aşa se va întâmpla.
Eugen-Orlando Teodorovici: Adică învăţaţi şi de le americani cum e: România First! Da?!"
Replica senatorului Teodorovici la discuţia susţinută de deputatul USR Claudiu Năsui şi senatorul PNL, Florn Câţu, referitoare la faptul că pentru a se suplimenta bugetul pentru romanii de pretutindeni trebuie tăiat de la "alţi români":
Eugen-Orlando Teodorovici: Aceeaşi situaţie: ura între români. Cu alte cuvinte, vreţi voi (cei) din afară, sunt unii care nu mai primesc. Domnilor, încă odată, e incorect şi imoral să punem problema în felul ăsta.
Claudiu Năsui revine şi insistă cu propunerea de a se tăia de la minorităţi şi de la partide, inclusiv UDMR.
"Tanczos Barna (senator UDMR): Eu revin cu insistenţa de-a vă ruga să lăsaţi în pace bugetul minorităţilor naţionale. Vă rog, cu tot respectul, nu vă pot cere să vă puneţi în pielea unui italian, unui neamţ sau unei alte minorităţi. Noi, ungurii suntem o minoritate puternică, şi am rămas minoritate puternică fiindcă nu am renunţat la limba, la cultura, la şcoala şi la biserica noastră. ........ Deci, nu puteţi declara dumneavoastră, sau stabili dacă politica pentru minorităţi a României este bună sau nu. Ce obrăzinicie!"
"Ovidiu Iane: Aş vrea să fac o precizare. Dacă ne daţi un supliment la bugetul de proiecte, am dori ca partea alocată pentru Institutul Hurmuzachi să fie de 10% din acest buget suplimentar şi nu mai mult."
Într-un final s-a adoptat, cu largă majoritate de voturi, existând doar două abţineri (Claudiu Năsui şi Cosette Chichirău – USR) şi un vot împotrivă Miron Ignat (comunitatea ruşilor lipoveni), un amendament prin care bugetul de programe destinate românilor de pretutindeni se majorează cu 3 milioane lei credite bugetare, prin diminuarea fondului de rezervă (care ulterior a fost reconstituit!) cu posibilitatea de a angaja sume suplimentare fără o limită determinată prin mecanismul creditelor de angajament, ceea ce obligă foarte mult de acum încolo, aparatul administrativ care gestionează aceste resurse.
"Viorel Ştefan: ... bugetul a fost aprobat, vă dorim succes şi cu toate motoarele pornite că aveţi liber, aveţi credite de angajament. Angajaţi! (...) E visul de aur al unui ordonator să i se spună că poate să angajeze cât vrea."
Dezbaterea în jurul temei bugetului destinat romănilor de pretutindeni a durat, în cea de-a doua zi, în jur de 40 de minute.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

26 februarie 2014 Klaus Werner Iohannis, care se vrea premier sau preşedinte al României, are şi cetăţenie germană!

Editorial Porumbacu a scăpat porumbelul: Klaus Werner Iohannis, care se vrea premier sau preşedinte al României, are şi cetăţenie germană! Posted by on 26 februarie 2014 Partajare99 Constituţia României nu-i permite lui Iohannis Klaus Werner să ocupe funcţia de ministru, prim-ministru şi nici preşedinte al României, fiindcă are dublă cetăţenie!
  Lui Crin Antonescu i-a scăpat, în data de 23 februarie a.c., la emisiunea „După 20 de ani” a unei televiziuni private, o afirmaţie foarte gravă: „(…) câtă vreme şi Traian Băsescu vorbeşte despre faptul că, în condiţiile în care nu intrăm în Schengen din cauză că nu vrea Germania, prezenţa unui om, nu doar etnic german, ci şi cu cetăţenie germană, cum este Klaus Iohannis (…)” (http://www.romaniatv.net/crin-antonescu-arunca-in-aer-usl-mai-devreme-sau-mai-tarziu-klaus-iohannis-va-fi-premier-in-locul-lui-ponta_128519.html#ixzz2u8L8UnT0) Mai clar decât atât nu se poate: Klaus Werner Iohannis are cetăţenie germană! Păi, atunci cum…

Raluca Prelipceanu. Conferință- Migrațiune și mentalități – un sfert de veac de tranziție și bejenie

Conferința cu tema Migrațiune și mentalități – un sfert de veac de tranziție și bejenie susținută de doctor în științe economice Raluca Prelipceanu, a fost o surpriză totală pentru auditoriu. În primul rând deoarece Raluca Prelipceanu și-a luat masteratul și doctoratul la Sorbona cu o temă similară, în urma unei ample cercetări făcute direct pe teren, vreme de mai mulți ani, în mai multe țări europene, SUA și Canada, după care i s-a propus să lucreze la Banca Mondială sau ca înalt funcționar în domeniul economic la Bruxelles.
A refuzat, după ce s-a convins de duplicitatea și fariseismul acestor instituții și a revenit în România să ajute la reconstrucția economică a țării. Dezamăgirea a fost totală, întrucât, la nivelul ei de instrucție, nu s-a găsit un post în care să fie angajată ca să-și poată dovedi utilitatea și să-și câștige cinstit și demn o pâine. Așa se face că a intrat în monahism, la o mănăstire din apropierea orașului Câmpeni, pentru a putea să-și continue cercetările econo…

Biblioteca Digitala a Bucurestilor Colecţii > PUBLICAŢII PERIODICE