Treceți la conținutul principal

Documente si marturii despre asasinate impotriva legionarilor

Ce nu vor dusmanii sa se stie despre Miscarea Legionara. Partea a cincea: Documente si marturii despre asasinate impotriva legionarilor

“Sã vã umpleti inimile de foc si de hotãrîre în lupta grea si dreaptã în care v’ati înclestat si din care avem cu totii porunca de a iesi: biruitori sau morti. La voi mã gândesc când scriu. La voi, acei care veti trebui sã muriti, primind cu seninãtatea strãmosilor Thraci, botezul mortii. Si la voi acei ce veti trebui sã pãsiti peste morti si mormintele lor, ducând în mâinile voastre steagurile triumfãtoare ale Românilor”.
(Corneliu Zelea Codreanu)


-POGROMUL DIN 21-22 SEPTEMBRIE 1939-
LEGIONARI ASASINATI LA INCHISOAREA DIN  RÂMNICU- SÃRAT IN NOAPTEA DE 21-22 SEPTEMBRIE 1939
1. Clime Gheorghe (Inginer); 2. Cantacuzino Alexandru (Avocat); 3. Totu Nicolae (Avocat); 4. Tell-Christian Alexandru (Avocat); 5. Furdui Gheorghe (Doctor in Teologie); 6. Dobre Banica (Licentiat); 7. Polihroniade Mihail (Avocat); 8. Craja Paul (Medic); 9. Simulescu Sima (Profesor); 10. Apostolescu Gheorghe (Comerciant); 11. Istrate Gheorghe (Licentiat); 12. Banea Ion (Avocat, Medic); 13. Serafim Aurel (Inginer).
Dupa condamnarea Capitanului, se insceneaza un al doilea proces; in el se urmareste acum condamnarea celor pe care guvernul ii socotea in Statul Major al Miscarii Legionare. In vederea acestui proces, la 18-IV-1938, sunt alesi si scosi din lagarul de concentrare Ciuc -unde se gaseau arestati peste doua sute de legionari- un grup de 19: cei doisprezece de mai sus (mai putin Ion Banea), plus Vasile Christescu (ucis in Ianuarie 1939), Eugen Ionica, Traian Cotiga (ucisi la Brasov) si alti patru legionari. Procesul “celor 19″ s’a judecat cu usile inchise.  Acuzarea era aceiasi ca si in procesul Capitanului. Condamnarea: 7 ani inchisoare. Pe cand isi executau aceasta nemeritata pedeapsa, innoaptea de 21-22 Septembrie 1939, sunt tariti pe rand in curtea inchisorii si asasinati. Pe Inginerul Gheorghe Clime, inainte de a-l asasina,calaii l-au desfigurat in schingiuiri pentru ca sa smulga dela el declaratia ca ar fi dat ordin sa fie impuscat Armand Calinescu. Pe Gheorghe Apostolescu nu l-au atins gloantele. A stat insa intins pe pamant langa ceilalti camarazi, iar dimineata cand au venit calaii sa le ridice  cadavrele a inceput sa strige: ajutor! Cateva gloante, acum tintite bine, l-au doborit si pe el la pamant.
LEGIONARI ASASINATI LA SPITALUL MILITAR DIN BRASOV IN NOAPTEA DE 21-22 SEPTEMBRIE 1939
1. Cotiga Traian (Avocat); 2. Ionica Eugen (Inginer); 3. Siancu Emil (Ofiter); 4. Pihu Grigore (Licentiat); 5. Susman Iuliu (Functionar); 6. Herghelegiu Ion (Avocat); 7. Proca Gheorghe (Functionar).
Cand un legionar ce se afla in vreo inchisoare, prin beciurile politiei sau in vreunul din lagarele de concentrare, era total sleit de boala sau de raul tratament, cand adica era cu un picior in groapa, abia atunci era dus intr’un spital. In aceasta situatie se gasea acest grup de camarazi internati in Spitalul Militar din Brasov. In acea noapte de salbatica furie au fost treziti din somn si asa bolnavi cum erau, au fost incarcati intr’un camion si dusi in directia Rasnov. Langa o padure masina se opreste. Bolnavii sunt dati jos. Trupurile lor istovite au fost legate cu funii (cum ai lega un snop de grau), si-apoi asasinati. Herghelegiu Ion reuseste sa se desfaca din legatura comuna si prin intuneric se retrage in padurea din spatele lor. Cand sa le incarce cadavrele, asasinii constata ca unul lipseste. Vreme de o zi fu cautat. Seara la radio, se promite recompensa persoanei care-l va preda politiei viu sau mort. In cele din urma, descoperit intr’un copac, a fost impuscat si dus langa ceilalti camarazi ai lui in piata orasului unde au stat expusi doua zile.

LEGIONARI ASASINATI IN LAGÃRUL DE CONCENTRARE MIERCUREA CIUC IN NOAPTEA DE 21-22 SEPTEMBRIE 1939
1.Bene Constantin (Student); 2.Biris Ovidiu (Avocat); 3.Borzea Titus (Student); 4.Buhai Vasile (Functionar); 5.Cioflec Marius (Student);  6.Comjic Stefan (Student); 7.Coman Constantin, Cozmin (Student); 8.Constantin Ghita (Student); 9.Constantinescu Dumitru (Medic); 10.Corbeanu Vasile (Student); 11.Dobrin Liviu (Student); 12.Dorca Afilon (Student); 13.Ducaru Dumitru (Subinginer); 14.Enescu Ion (Functionar); 15.Felecan Vasile (Muncitor); 16. Filipov Vasile (Student); 17.Garcineanu Florin (Ofiter); 18.Grama Iosif (Student); 19.Iordache Nicoara (Asist. Univ.); 20.Macoveschi Ion (Student); 21.Micu Augustin (Inginer); 22.Minca Ilie (Ofiter); 23.Miter Ion (Student); 24.Noaghea Virgil (Student); 25.Nutiu Aurel (Student); 26.Pavelescu Gheorghe (Avocat); 27.Popa Tiberiu (Student); 28.Popescu Marin (Student); 29.Popescu B. Anton (Functionar); 30.Prodea Nicolae (Muncitor); 31.Radulescu Virgil (Ziarist); 32.Raicu Constantin (Licentiat); 33.Stamate Eugen (Student); 34.Stegarescu Constantin (Licentiat); 35.Strugaru Nicolae (Avocat); 36.Susai Vasile (Licentiat); 37.Teodorescu Gheorghe (Sculptor); 38.Tiponut Gheorghe (Elev); 39.Todan Coriolan (Student); 40.Ungureanu Corneliu (Licentiat); 41.Ursu Ion (Student); 42.Vasiliu I. Gh. Galus (Ofiter); 43.Vilmos Adam (Muncitor); 44.Zanache Petre (Functionar).
In Duminica Floriilor din 1938, ora 12, se fixeaza domiciliu fortat pentru sefii de judete, grade si functiuni legionare. Dupa doua zile, pe provincii, sunt ridicati dela casele lor. Oltenii, ardelenii, parte din munteni si banateni sunt dusi la Manastirea Bistrita. Aci dorm o singura noapte. Joia Mare o fac in tren. Nu stiau unde ii vor opri. Spre seara sunt coboriti in gara Ciuc, de unde, in camioane inchise, sunt transportati spre cladirea unei foste scoli la cca. 4 km. de gara, pe dreapta Muresului, la picioarele Muntilor Ciucului. Acest grup de cca. 50 insi, era primul care intrase in acest prim lagar de concentrare. Au stat aici pana la 25 Noembrie 1938, cand au fost mutati la Vaslui, al doilea lagar infiintat, in care la sosirea lor erau deja peste 500 legionari. Intre timp lagarul s’a umplut din nou cu alti legionari. Dintre acestia, in acea noapte sangeroasa, cei 44 camarazi au fost treziti din somn si strigati de pe o lista de catre un ofiter. Li s’a cerut sa se pregateasca repede ca trebue sa plece in alt lagar. In fata portii de sarma ghimpata s’a format coloana. La lumina lampaselor au fost legati unul de altul de maini cu funii. De jur imprejur incercuiti de agentii-calai, pornesc spre drumul jertfei lor supreme. Inainte de iesirea din lagar, camaradul Iordache Nicoara, cel mai iubit de toti pentru necuprinsa dragoste si bunatate ce revarsa in jurul lui, spune un “Tatal Nostru”. Apoi convoiul se pune in miscare, cei ramasi intre sarme insotindu-i cu privirile calauzite in noapte de lumina lampaselor. Intre tufariile din apropierea lagarului ii astepta mitraliera. Aci incepu sa se spuna o alta rugaciune. Mitraliera insa n’a lasat-o sa se sfarseasca.  Oamenii Satanei nu voiau s’o auda. Cei 44 flacai- legionari- romani se prabusesc, unul peste altul, ca stejarii franti de o vijelie. S’au frant cu rugaciunea pe buze. Unul dintre ei mai putu striga intr’o ultima suflare: Traiasca Legiunea si Capitanul! Muntii Ciucului primeau salutul; iar ecoul acestuia le era unica mangaiere celor 44 de suflete de-acum incadrate in Legiunile Arhanghelului Ceresc, curate fiindu-le inimile, gandurile si faptele cata vreme L-au servit pe pamant. Linistea mortii le era giulgiu. Aceasta liniste, dupa incetarea mitralierei, mai fu tulburata de cate un foc de pistol al calaului agent care tragea in acei care inca nu incetasera de a respira.  Trupurile lor au fost lasate pe loc doua zile, timp in care lumea sa vina sa le priveasca. Dupa doua zile au fost ridicati si ingropati in satul apropiat, Toplita.
LEGIONARI ASASINATI IN LAGARUL DE CONCENTRARE VASLUI IN NOAPTEA DE 21-22 SEPTEMBRIE 1939
1.Antoniu Ion Pasu (Avocat); 2.Belgea Ion (Avocat); 3.Boboc Constantin (Student); 4.Borzea Virgil (Ofiter); 5.Bujgoli Spiru (Student); 6.Busuioc Ion (Student); 7.Calpar Mihai (Student); 8.Cardu Valeriu (Poet); 9.Clime Traian (Functionar); 10.Comanescu Nicolae (Student); 11.Danielescu Jasmin (Student); 12.Dobre Ion Radu (STB-ist); 13.Dorin Constantin (Student); 14.Garniceanu Victor (Avocat); 15.Goga Mircea (Student); 16.Maricari Nicolae (Ofiter); 17.Moraru Alex. Bubi (Student); 18.Motoc Mircea (Student); 19.Nicolicescu Gheorghe (Inginer); 20.Popescu Spiru (Student); 21.Popescu Vasile (Student); 22.Recman Gogu (Student); 23.Rosianu Petre (Inginer); 24.Spanu Iordache (Student); 25.Stahu Teodor (Avocat); 26.Sola Stavre (Student); 27.Supila Polisperhon (Student); 28.Teohari Mircea (Student); 29.Tucan Boris (Student); 30.Tudose Teodor (Avocat); 31.Volocaru Gheorghe (Functionar); 32.Zus Radu (Student);
In lunca din fata cladirii lagarului Vaslui, in acea noapte de sange si moarte, sunt dusi acesti camarazi, in ultimul lor drum ce mai aveau de pasit in aceasta lume si in aceasta tara, atat de iubita de ei. Legati unul de altul cu funii de maini, inconjurati de cei pusi sa-i asasineze, sunt scosi din lagarul imprejmuit cu doua randuri de sarma ghimpata si dusi spre locul unde ii astepta moartea.  Sublocotenentul- jandarm Cinghita, care manuia mitraliera, incepe sa-i rostogoleasca de-a valma, unul peste altul. Lui Tudose Teodor gloantele îi taie mainile.  Simtindu-se deslegat de legatura comuna mai are inca putere sa fuga. Dar unde? Din urma il ajung calaii. Il impusca din nou si-apoi il arunca peste ceilalti camarazi. Vreme de doua zile trupurile lor sunt lasate in vazul lumii. Dascalii primeau ordin sa aduca pe rand scolile de copii ca sa priveasca pe acesti feciori transformati intr’un morman de cadavre. Tinerele vlastare plangeau si li se facea rau vazand acest spectacol. Astfel voiau calaii sa imprime teroarea in inima tanara a elevilor. Dupa doua zile abia, cadavrele au fost ingropate in cimitirul de animale din Vaslui.

LEGIONARI ASASINATI PE JUDETE IN NOAPTEA DE 21-22 SEPTEMBRIE 1939
In zorii zilei de 22 Septembrie 1939, fiecare judet prezenta trecatorilor cadavrele a trei legionari, pe care politia, in plina noapte, i-a ridicat din mijlocul familiilor lor, i-a scos in strada si i-a impuscat, iar trupurile lor au fost lasate ca lumea sa le vada vreme de trei zile.
JUDETUL: ARAD: Manduta Ion; Bulboaca Ilie Ion; Julan Ilie; ARGES: Pielmus Ion; Olteanu Vasile; Amzar Traian; BACAU: Condopol Mircea; Mandaste Alexandru; Antonovici Crin; BALTI: Condratiuc Alexe; Ursache Victor; Gherman Ioan; BIHOR: Cozma Lazar; Jude Dumitru; BOTOSANI: Iftimuta Vasile; Grigoriu Mihail; Mancos Gheorghe; BRAILA: Babata Teodor; Udrea Ion; BRASOV: Faur Ioan; Bordeianu Ion; Papacioc Radu; Nicolici Nicolae; BUZAU: Voinea M. Constantin; CALIACRA: Caranica Petre; Popescu M. Gh.; Cavachi  Hristu; CAMPULUNG: Irimiciuc Valerian; Taranu Traian; Cozma Luchian; CARAS: Barzac Lazar; Baleanu Ion; Cerbu Iancu; CERNAUTI: Pisarciuc Silvestru; Regwald Francisc; Molotiuc Ion Vasile; CETATEA ALBA: Vladau Ion; Pauca V. D.; Cuzoglu Dam; CIUC: Duma Iosif; Caranica Ion; Mirea A. Ilie; CLUJ: Cuibus Petre; Eremia Nicolae; CONSTANTA: Chivu Ion; Chiriazi Constantin; Mocanu Stoica Ion; Secareanu Ion; COVURLUI: Popa Costachel; Croitoru Tudor; Potolea Spiru; DAMBOVITA: Nitescu Petre; Lungu Ion; Galmeanu Ion; DOLJ: Hozarlescu N. Ilie; Poenaru Ilie; Stefanache I. Ioan; DOROHOI: Surugiu Gheorghe; Barbu Gheorghe; Honceru Ion; DUROSTOR:  Nastu Nicolae Cola; Manganita Costica; Memu Nisa; FALCIU: Codreanu Ion; Nicolae Emil; Croitoru Vasile; GORJ: Serban Constantin; Munteanu Gheorghe; Motomancea Grigore; HOTIN: Dobuleac Vasile; Dubovinschi Teodor; Soroceanu Dumitru Iacob; HUNEDOARA: Popa Petre; Cornea Gheorghe; Sarbu Nicolae; IALOMITA: Manolescu Gheorghe; Constantinescu C.; Badea Traian; IASI: Danila Nicolae; Leonid Miron; Bagdad Elena; LAPUSNA: Diaconescu Vasile; Florescu Sergiu; Palamarciuc Ion; MARAMURES: Butnaru Ion; Chirarlita Dumitru; Belidoan Mircea; MEHEDINTI: Gheorghiu Victor; Geacu Hristu Petre; Gheorghevici N.; MURES: Rusu Jasob; Palotas Francisc; Padureanu Nicolae; MUSCEL: Nerasan Ion; Stancu Ion; NASAUD: Tonea Simion; Girigan Cornel; Tolan Alexandru; NEAMT: Malinici Nicolae; Avadanei Vasile; Vasile Puiu; OLT: Gaman Nicolae; Manzu Dumitru; Preda Gheorghe; ORHEI: Zalupcescu Grigore; Mocanu Andrei; Raileanu Naum; PRAHOVA: Cojocaru Alexandru; Filip Dumitru; PUTNA: State Vasile; Voimea Nicolae; Marin Petre; ROMAN: Creanga Vasile; ROMANATI: Niculescu Gheorghe; Oprovici Horia; SALAJ: Burcas Augustin; SATU MARE: Bozantan Victor; SEVERIN-LUGOJ: Galescu Nicolae; Ghinda Gheorghe; Sarbu Damaschin; Matici V. Marin; SOROCA: Levizchi Stefan; Stiuca Boris; Criclivoi Azare; SUCEAVA: Raut Ion; Gemeniuc Ion; Jitaru Spiridon; TARNAVA-MICA: Barza Gheorghe; Prus Ioan; Codrea Nicolae; TECUCI: Casaneanu Gheorghe; Teodorescu Spirache; Baciu Vasile; TELEORMAN: Abagiu Dumitru; Cristea Aristotel; Toader Dumitru; TIGHINA: Heidenrezc Vladimir; Caldare Constantin; Caragancev Ion; TIMIS TORONTAL: Udrea Toader; Dragomir Gheorghe; Cocora Alexandru; TREI SCAUNE: Lascar Gheorghe; Vranceanu Gheorghe; Caranica Enache; TURDA: Cucerzan Constantin; Nichita Augustin; Tcaciuc Ghita Toceanu; VALCEA: Nicolaescu Aurel; Diaconescu Dumitru; Vasilescu Nicolae.

LEGIONARI ASASINATI LA JILAVA PE MORMÂNTUL CÃPITANULUI IN NOAPTEA DE 21-22 SEPTEMBRIE 1939
1. Pop Ion (Student); 2. Lascaianu Aurel (Student).
In luna Februarie 1939 are loc la Cluj marele proces pentru atentat contra profesorului Goanga. In proces sunt acuzati optzeci de studenti clujeni. Dintre acestia, la 8 Februarie 1939, au fost condamnati 9 insi in frunte cu Pop Ion si Lascaianu Aurel, care au fost condamnati la moarte. Dupa opt luni dela pronuntarea sentintei acesti doi camarazi au fost scosi din celulele lor, dusi pe mormantul Capitanului si ucisi.  Trupurile lor au fost aruncate in crematoriu.
(“Memorial Legionar”, Colectia Dacoromania, Madrid, 1960)
Sursa: Miscarea.net

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

26 februarie 2014 Klaus Werner Iohannis, care se vrea premier sau preşedinte al României, are şi cetăţenie germană!

Editorial Porumbacu a scăpat porumbelul: Klaus Werner Iohannis, care se vrea premier sau preşedinte al României, are şi cetăţenie germană! Posted by on 26 februarie 2014 Partajare99 Constituţia României nu-i permite lui Iohannis Klaus Werner să ocupe funcţia de ministru, prim-ministru şi nici preşedinte al României, fiindcă are dublă cetăţenie!
  Lui Crin Antonescu i-a scăpat, în data de 23 februarie a.c., la emisiunea „După 20 de ani” a unei televiziuni private, o afirmaţie foarte gravă: „(…) câtă vreme şi Traian Băsescu vorbeşte despre faptul că, în condiţiile în care nu intrăm în Schengen din cauză că nu vrea Germania, prezenţa unui om, nu doar etnic german, ci şi cu cetăţenie germană, cum este Klaus Iohannis (…)” (http://www.romaniatv.net/crin-antonescu-arunca-in-aer-usl-mai-devreme-sau-mai-tarziu-klaus-iohannis-va-fi-premier-in-locul-lui-ponta_128519.html#ixzz2u8L8UnT0) Mai clar decât atât nu se poate: Klaus Werner Iohannis are cetăţenie germană! Păi, atunci cum…

Raluca Prelipceanu. Conferință- Migrațiune și mentalități – un sfert de veac de tranziție și bejenie

Conferința cu tema Migrațiune și mentalități – un sfert de veac de tranziție și bejenie susținută de doctor în științe economice Raluca Prelipceanu, a fost o surpriză totală pentru auditoriu. În primul rând deoarece Raluca Prelipceanu și-a luat masteratul și doctoratul la Sorbona cu o temă similară, în urma unei ample cercetări făcute direct pe teren, vreme de mai mulți ani, în mai multe țări europene, SUA și Canada, după care i s-a propus să lucreze la Banca Mondială sau ca înalt funcționar în domeniul economic la Bruxelles.
A refuzat, după ce s-a convins de duplicitatea și fariseismul acestor instituții și a revenit în România să ajute la reconstrucția economică a țării. Dezamăgirea a fost totală, întrucât, la nivelul ei de instrucție, nu s-a găsit un post în care să fie angajată ca să-și poată dovedi utilitatea și să-și câștige cinstit și demn o pâine. Așa se face că a intrat în monahism, la o mănăstire din apropierea orașului Câmpeni, pentru a putea să-și continue cercetările econo…

Biblioteca Digitala a Bucurestilor Colecţii > PUBLICAŢII PERIODICE