Treceți la conținutul principal

ASPECTE ALE SCHIMBARILOR DEMOGRAFICE LA RECENSAMANTUL POPULATIEI SI AL LOCUINTELOR DIN 2011

ASPECTE ALE SCHIMBARILOR DEMOGRAFICE LA RECENSAMANTUL POPULATIEI SI AL LOCUINTELOR DIN 2011
Scurta prezentare
Recensamantul reprezinta o necesitate obiectiva, oferindu-ne informatii esentiale despre cati suntem, cum traim si cu ce ne ocupam zilnic. Acesta este sursa primordiala de date detaliate referitoare la marimea, distributia si compozitia populatiei. RPL 2011 a fost primul din Romania aliniat complet la cerintele UE, introducandu-se pentru prima data identificatorul de persoana, conceptul de resedinta de minim 12 luni pe teritoriul tarii si metode de colectare indirecta a datelor. Toate aceste lucruri au asigurat completitudinea si corectitudinea informatiilor. Lucrarea cuprinde aspecte privind modul de desfasurare al recensamantului in Romania, statistici privind evolutia populatiei la nivel demografic, etnic, lingvistic, starea socioeconomica a rezidentilor, nivelul de educatie si cateva aspecte importante privind numarul si caracteristicile gospodariilor. RPL 2011 aduce ca noutate masurarea numarului de persoane absolvente de stu dii masterale si doctorale din Romania.
 
image4

image5
 
rule
Evolutia demografica a Romaniei din ultimii 20 ani este descrisa de o scadere a numarului populatiei rezidente, generata de valorile negative ale sporului natural si ale soldului negativ al migratiei externe. Populatia feminina continua sa fie predominanta, un numar de 947 de barbati revenind la 1000 de femei. La nivelul mediilor de rezidenta, populatia din municipii si orase reprezinta 54% din totalul populatiei rezidente, dar a scazut din 1992 pana in zilele noastre intr-un ritm mai alert decat cea din mediul rural. Distributia teritoriala a populatiei rezidente releva faptul ca primele trei cele mai populate judete sunt, in ordine descrescatoare, Iasi, Prahova si Cluj. Distributia pe grupe de varsta in 2011 comparativ cu 1992 arata accentuarea fenomenului de imbatranire a populatiei, cauzele principale fiind scaderea ponderii populatiei tinere si cresterea populatiei var stnice. Rezultatele RPL 2011 au reusit sa surprinda atat starea de fapt cat si dinamica transformarilor intervenite in numarul si structura persoanelor si unitatilor observate, fata de anii anteriori. Astfel, scopul comparabilitatii pe plan international, dar si cel de a crea posibilitati de analiza a evolutiei fenomenelor demografice si socio-economice, au fost atinse.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

26 februarie 2014 Klaus Werner Iohannis, care se vrea premier sau preşedinte al României, are şi cetăţenie germană!

Editorial Porumbacu a scăpat porumbelul: Klaus Werner Iohannis, care se vrea premier sau preşedinte al României, are şi cetăţenie germană! Posted by on 26 februarie 2014 Partajare99 Constituţia României nu-i permite lui Iohannis Klaus Werner să ocupe funcţia de ministru, prim-ministru şi nici preşedinte al României, fiindcă are dublă cetăţenie!
  Lui Crin Antonescu i-a scăpat, în data de 23 februarie a.c., la emisiunea „După 20 de ani” a unei televiziuni private, o afirmaţie foarte gravă: „(…) câtă vreme şi Traian Băsescu vorbeşte despre faptul că, în condiţiile în care nu intrăm în Schengen din cauză că nu vrea Germania, prezenţa unui om, nu doar etnic german, ci şi cu cetăţenie germană, cum este Klaus Iohannis (…)” (http://www.romaniatv.net/crin-antonescu-arunca-in-aer-usl-mai-devreme-sau-mai-tarziu-klaus-iohannis-va-fi-premier-in-locul-lui-ponta_128519.html#ixzz2u8L8UnT0) Mai clar decât atât nu se poate: Klaus Werner Iohannis are cetăţenie germană! Păi, atunci cum…

Raluca Prelipceanu. Conferință- Migrațiune și mentalități – un sfert de veac de tranziție și bejenie

Conferința cu tema Migrațiune și mentalități – un sfert de veac de tranziție și bejenie susținută de doctor în științe economice Raluca Prelipceanu, a fost o surpriză totală pentru auditoriu. În primul rând deoarece Raluca Prelipceanu și-a luat masteratul și doctoratul la Sorbona cu o temă similară, în urma unei ample cercetări făcute direct pe teren, vreme de mai mulți ani, în mai multe țări europene, SUA și Canada, după care i s-a propus să lucreze la Banca Mondială sau ca înalt funcționar în domeniul economic la Bruxelles.
A refuzat, după ce s-a convins de duplicitatea și fariseismul acestor instituții și a revenit în România să ajute la reconstrucția economică a țării. Dezamăgirea a fost totală, întrucât, la nivelul ei de instrucție, nu s-a găsit un post în care să fie angajată ca să-și poată dovedi utilitatea și să-și câștige cinstit și demn o pâine. Așa se face că a intrat în monahism, la o mănăstire din apropierea orașului Câmpeni, pentru a putea să-și continue cercetările econo…

Biblioteca Digitala a Bucurestilor Colecţii > PUBLICAŢII PERIODICE