Treceți la conținutul principal

ONE WORLD ROMANIA. Focus: Holocaust. Împotriva uitării și a negării. 14-19 octombrie, MŢR, București

| Editie scrisa
01.10.2013

ONE WORLD ROMANIA. Focus: Holocaust. Împotriva uitării și a negării. 14-19 octombrie, MŢR, București

 
138 vizualizari | Nu exista comentarii
În perioada 14 – 19 octombrie 2013, Asociația One World Romania organizează la Muzeul Național al Țăranului Român din București evenimentul intitulat Focus: Holocaust / Împotriva uitării și a negării.
One World Romania încearcă să aducă în prim plan un subiect neglijat și trucat, a cărui simplă menționare încă irită, tocmai pentru că este atât de important. Pornind de la filme documentare, va fi explorat Holocaustul din România și se va discuta despre repercusiunile acestui tragic episod istoric asupra societății românești de azi.
De-a lungul celor 6 zile vor avea loc proiecții de film, dezbateri, ateliere pentru profesori și elevi de liceu, în încercarea de a crea un context pentru rememorare, împotriva uitării și a negării. În deschiderea evenimentului, pe 14 octombrie, la ora 19 va avea loc vernisajul expoziției Pogromul de la Iași. Expoziția, prezentată în premieră la București, aduce la lumină filmul tulburător al evenimentelor din iunie 1941.
În fiecare seară, la Studioul Horia Bernea vor avea loc proiecții de film, urmate de o serie de discuții cu invitații evenimentului, pe diferite teme – Extremism și xenofobie, ieri și azi;Holocaustul romilor din RomâniaDe la fascism la comunism. Filmele proiectate în cadrul evenimentului de la Muzeul Național al Țăranului Român vor fi: Odessa (regia Florin Iepan),Turner Film Diaries (regia James T. Hong), Purity Beats Everything (regia Jon Bang Carlsen), Hidden Sorrows: The Persecution of Romanian Gypsies During WWII (regia Michelle Kelso) și Charging the Rhino (regia Simcha Jacobovici).
Pentru a doua oară anul acesta, va avea loc o proiecție maraton a capodoperei lui  Claude Lanzmann - Shoah, considerat încă cel mai important film realizat vreodată despre Holocaust. Cele 550 de minute de proiecție, împărțite în 4 episoade, sunt programate pentru zilele de joi, vineri și sâmbătă la Studioul Horia Bernea, începând zilnic cu ora 19.
Miercuri, 16 octombrie va avea loc un atelier educațional pentru profesori de liceu, susținut de Florin Iepan, iar sâmbătă, 19 octombrie, reprezentanta Anne Frank House din Amsterdam, Tali Padan, va susține un workshop educațional pentru elevi de liceu.
Focus: Holocaust / Împotriva uitării și a negării este un eveniment organizat de Asociația One World Romania în parteneriat cu Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est alKonrad Adenauer StiftungInstitutul Național pentru studierea Holocaustului în România „Elie Wiesel“Centrul Ceh din București şi Anne Frank House.
Sursă - Revista 22, 1 oct. 2013

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

26 februarie 2014 Klaus Werner Iohannis, care se vrea premier sau preşedinte al României, are şi cetăţenie germană!

Editorial Porumbacu a scăpat porumbelul: Klaus Werner Iohannis, care se vrea premier sau preşedinte al României, are şi cetăţenie germană! Posted by on 26 februarie 2014 Partajare99 Constituţia României nu-i permite lui Iohannis Klaus Werner să ocupe funcţia de ministru, prim-ministru şi nici preşedinte al României, fiindcă are dublă cetăţenie!
  Lui Crin Antonescu i-a scăpat, în data de 23 februarie a.c., la emisiunea „După 20 de ani” a unei televiziuni private, o afirmaţie foarte gravă: „(…) câtă vreme şi Traian Băsescu vorbeşte despre faptul că, în condiţiile în care nu intrăm în Schengen din cauză că nu vrea Germania, prezenţa unui om, nu doar etnic german, ci şi cu cetăţenie germană, cum este Klaus Iohannis (…)” (http://www.romaniatv.net/crin-antonescu-arunca-in-aer-usl-mai-devreme-sau-mai-tarziu-klaus-iohannis-va-fi-premier-in-locul-lui-ponta_128519.html#ixzz2u8L8UnT0) Mai clar decât atât nu se poate: Klaus Werner Iohannis are cetăţenie germană! Păi, atunci cum…

Raluca Prelipceanu. Conferință- Migrațiune și mentalități – un sfert de veac de tranziție și bejenie

Conferința cu tema Migrațiune și mentalități – un sfert de veac de tranziție și bejenie susținută de doctor în științe economice Raluca Prelipceanu, a fost o surpriză totală pentru auditoriu. În primul rând deoarece Raluca Prelipceanu și-a luat masteratul și doctoratul la Sorbona cu o temă similară, în urma unei ample cercetări făcute direct pe teren, vreme de mai mulți ani, în mai multe țări europene, SUA și Canada, după care i s-a propus să lucreze la Banca Mondială sau ca înalt funcționar în domeniul economic la Bruxelles.
A refuzat, după ce s-a convins de duplicitatea și fariseismul acestor instituții și a revenit în România să ajute la reconstrucția economică a țării. Dezamăgirea a fost totală, întrucât, la nivelul ei de instrucție, nu s-a găsit un post în care să fie angajată ca să-și poată dovedi utilitatea și să-și câștige cinstit și demn o pâine. Așa se face că a intrat în monahism, la o mănăstire din apropierea orașului Câmpeni, pentru a putea să-și continue cercetările econo…

Biblioteca Digitala a Bucurestilor Colecţii > PUBLICAŢII PERIODICE