Treceți la conținutul principal

Nicoale LUPAN. 76 DE ANI DE LA ULTIMATUMUL RUSESC


26 iunie 1940 – 26 iunie 2016

76 DE ANI DE LA ULTIMATUMUL RUSESC

Rusesc - nu Sovietic! Fie și de aceea, că basarabenii, nord-bucovinenii și herțenii zic și până în ziua de azi: Ne-au ocupat rușii! Ne-au deportat prin Siberii rușii! Ne-au mânat în colhozuri rușii! Ne-au băgat fără de nicio vină prin închisori rușii! Ne-au luat ultimul bob de grâu și porumb rușii! Etc. !
Cât despre furtuna “eliberării” din acel mișelesc 28 iunie 1940, ea, furtuna, veni ca un trăznet din senin! Răbufnirile ei purtate pe șenile de tancuri hodorogite, cu stele roșii pe turele, străbătură fulgerător întinsurile Basarabiei, Bucovinei de Nord și Herței lui Gheorghe Asachi!... Și le ieșeau în cale doar veneticii: evrei, ruși, ucraineni, găgăuzi!
O nouă graniță ruso-urcaineană, se împlânta cu forța armată în trupul unuia și aceluiași popor! Popor de unul și același sânge! Popor de una și aceeași lege daco-romană bimilenară!...
Sunt amintiri ale adolescenței mele de fiu de țăran pe care le port în toată acuitatea lor din acea dimineață de 28 iunie 1940. Dimineată în care, ca elev stagiar al Școlii de Viticultură din Chișinău, mi-am dat seama de tragedia Țării!
Ușile de la casa bunului director Juncu stăteau deschise vraiște! Femeia de casă stătea pe verandă cu broboada trasă pe ochii umflați de plans! Ne întreabă dacă vrem să ascultăm radio?...
Vocea crainucului bucureștean era gravă! După cuvintele “trupele sovietice vor ocupa teritoriul Basarabiei și partea de nord a Bucovinei”, crainicul, emoționat, începu să-și dreagă glasul și închise microfonul!
Tot ce putea fi în acel moment mai urât, mai dedestabil în mintea unui tanar de 19 ani, fără vreo inițiere politică, zbura la Carol al II-lea a cărui grijă, cum se zicea, “erau femeile și căpătuirea personală”!...
Eram stăpânit de considerente și întrebări ce mi le puneam împreună cu veselul meu coleg de clasă Haimana Ion care, de data aceasta, plângea!... Fiind amândoi din nordul Basarabiei, el din Soroca și eu din Hotin, ne-am zis că e mai bine să ne găsească rușii acasă, lângă părinți, decât să ne culeagă de prin dormitoarele internatului!
Trenurile nu mai circulau și o luarăm pe jos spre Bălți: 130 de kilometri! Am înnoptat într-un sat, Todirești, unde dimineața am fost martori ai unor scene înfiorătoare prin josnicia lor: minoritari evrei, mai tineri și mai bătrâni, deschiseseră foc de mitralieră asupra unei mici unități de infanterie românească ce se retrăgea în perfectă ordine spre Prut!
Bieții soldați! Se trânteau neputincioși la pământ, fiind că aveau poruncă regească să nu tragă în niciun fel de situații! Li se rupeau epoleții, li se luau centurile cu cartușiere, erau descălțați de bocanci, în timp ce sublocotentul lor fu dezbrăcat până la indispensabili!
L-am întrebat pe unul mai cu spumă la gură de ce atâta bătaie de joc? Fără a scoate un cuvânt îmi smulse chipiul de pe cap, îi rupse cocarda cu stema țării, o călcă în picioare, iar chipiul mi-l aruncă într-un pom! Ne simțeam singuri și părăsiți!...

Nicolae Lupan
veteran de război, ziarist și scriitor

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

26 februarie 2014 Klaus Werner Iohannis, care se vrea premier sau preşedinte al României, are şi cetăţenie germană!

Editorial Porumbacu a scăpat porumbelul: Klaus Werner Iohannis, care se vrea premier sau preşedinte al României, are şi cetăţenie germană! Posted by on 26 februarie 2014 Partajare99 Constituţia României nu-i permite lui Iohannis Klaus Werner să ocupe funcţia de ministru, prim-ministru şi nici preşedinte al României, fiindcă are dublă cetăţenie!
  Lui Crin Antonescu i-a scăpat, în data de 23 februarie a.c., la emisiunea „După 20 de ani” a unei televiziuni private, o afirmaţie foarte gravă: „(…) câtă vreme şi Traian Băsescu vorbeşte despre faptul că, în condiţiile în care nu intrăm în Schengen din cauză că nu vrea Germania, prezenţa unui om, nu doar etnic german, ci şi cu cetăţenie germană, cum este Klaus Iohannis (…)” (http://www.romaniatv.net/crin-antonescu-arunca-in-aer-usl-mai-devreme-sau-mai-tarziu-klaus-iohannis-va-fi-premier-in-locul-lui-ponta_128519.html#ixzz2u8L8UnT0) Mai clar decât atât nu se poate: Klaus Werner Iohannis are cetăţenie germană! Păi, atunci cum…

Biblioteca Digitala a Bucurestilor Colecţii > PUBLICAŢII PERIODICE

Raluca Prelipceanu. Conferință- Migrațiune și mentalități – un sfert de veac de tranziție și bejenie

Conferința cu tema Migrațiune și mentalități – un sfert de veac de tranziție și bejenie susținută de doctor în științe economice Raluca Prelipceanu, a fost o surpriză totală pentru auditoriu. În primul rând deoarece Raluca Prelipceanu și-a luat masteratul și doctoratul la Sorbona cu o temă similară, în urma unei ample cercetări făcute direct pe teren, vreme de mai mulți ani, în mai multe țări europene, SUA și Canada, după care i s-a propus să lucreze la Banca Mondială sau ca înalt funcționar în domeniul economic la Bruxelles.
A refuzat, după ce s-a convins de duplicitatea și fariseismul acestor instituții și a revenit în România să ajute la reconstrucția economică a țării. Dezamăgirea a fost totală, întrucât, la nivelul ei de instrucție, nu s-a găsit un post în care să fie angajată ca să-și poată dovedi utilitatea și să-și câștige cinstit și demn o pâine. Așa se face că a intrat în monahism, la o mănăstire din apropierea orașului Câmpeni, pentru a putea să-și continue cercetările econo…