Treceți la conținutul principal

Cerem instituţiilor fundamentale ale statului român să se poziţioneze ferm faţă de astfel de atacuri la adresa integritaţii statului român


Comunicat

Societăţile cultural-patriotice mai jos subscrise, aflând de pretenţiile mascate ale Ungariei exprimate prin liderii celor trei formaţiuni politice maghiare din România în recenta întrunire din 8 ianuarie a.c. de la Cluj-Napoca, au luat notă de tonul insolent al acestora de a pretinde autonomii de toate tipurile, total ilegale şi neconstituţionale pe teritoriul ţării noastre. Pretenţiile Ungariei sunt un afront adus României la Centenarul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Ungaria trebuie să militeze pentru bunele relaţii româno-ungare, iar dacă este voba de scuze, în primul rând trebuie ca premierul sau preşedintele acestei ţări să-şi ceară scuze pentru toate spânzurătorile ce le-au făcut nobilii maghiari în Transilvania contra românilor în Evul Mediu – şi astăzi Transilvania e plină de toponime Acăstăul/Căstăul Mare, respectiv Mic -, să-şi ceară scuze pentru că aceşti nobili au ţinut prin tiranie poporul român înafara vieţii constituţionale a ţării secole la rând, să-şi ceară scuze pentru spânzurătorile ridicate de insurgenţii maghiari intoleranţi în Transilvania la 1848-1849 – spre uimirea lumii civilizate -, intoleranţă care a dus la mii de victime nevinovate printre românii transilvăneni, să-şi ceară scuze şi pentru toate atrocităţile făcute de maghiari din Ungaria şi autohtoni contra românilor şi evreilor în anii Dictatului de la Viena 1940-1944. Ar fi un gest aşteptat din partea statului ungar. Insolenţa de a bruia celebrarea de către România a Centenarului Marii Uniri este un gest profund neamical şi neavenit. Marele act istoric de la 1 Decembrie 1918, făurit de naţiunea română în frunte cu o pleiadă de străluciţi oameni de stat români, un act de mare dreptate istorică, nu poate fi nicidecum discreditat de suflete mărunte şi iresponsabile, din oricare parte a lumii ar veni.
Cerem instituţiilor fundamentale ale statului român să se poziţioneze ferm faţă de astfel de atacuri la adresa integritaţii statului român şi să aplice prevederile Constituţiei şi ale legilor în vigoare. Solicităm statului român să ia o atitudine fermă împotriva gestului provocator şi agresiv făcut la adresa României în noaptea de 12 spre 13 ianuarie 2018 de către extremiştii unguri din ,,Mişcarea celor 64 de Comitate" din Ungaria, care au acoperit emblema Ambasadei României de la Budapesta cu însemnul aşa-zisului steag secuiesc, fără ca autorităţile ungare să ofere protecţie ambasadei noastre.
Apelăm, totodată, la conducerea statului ungar să se rezume pentru totdeauna cu viaţa de stat în limitele spaţiului său etnic teritorial şi să intreprindă urgent demersuri concrete pentru instituţionalizarea respectului reciproc româno-ungar printre cetăţenii Ungariei şi să nu mai incite pe cetăţenii români de etnie maghiară contra legilor şi Constituţiei României.
Cluj-Napoca, 15 ianuarie 2018.
Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” din România
Federaţia Naţională a Românilor Persecutaţi Etnic „Pro Memoria 1940-1945”
Asociaţia Teritorială a Românilor Persecutaţi, Refugiaţi, Deportaţi şi Expulzaţi din Motive Etnice
Societatea „Virtus Romana Rediviva” Cluj-Napoca
Societatea Culturală Pro Maramureş „Dragoş Vodă”
Uniunea „Vatra Românească” Cluj

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

26 februarie 2014 Klaus Werner Iohannis, care se vrea premier sau preşedinte al României, are şi cetăţenie germană!

Editorial Porumbacu a scăpat porumbelul: Klaus Werner Iohannis, care se vrea premier sau preşedinte al României, are şi cetăţenie germană! Posted by on 26 februarie 2014 Partajare99 Constituţia României nu-i permite lui Iohannis Klaus Werner să ocupe funcţia de ministru, prim-ministru şi nici preşedinte al României, fiindcă are dublă cetăţenie!
  Lui Crin Antonescu i-a scăpat, în data de 23 februarie a.c., la emisiunea „După 20 de ani” a unei televiziuni private, o afirmaţie foarte gravă: „(…) câtă vreme şi Traian Băsescu vorbeşte despre faptul că, în condiţiile în care nu intrăm în Schengen din cauză că nu vrea Germania, prezenţa unui om, nu doar etnic german, ci şi cu cetăţenie germană, cum este Klaus Iohannis (…)” (http://www.romaniatv.net/crin-antonescu-arunca-in-aer-usl-mai-devreme-sau-mai-tarziu-klaus-iohannis-va-fi-premier-in-locul-lui-ponta_128519.html#ixzz2u8L8UnT0) Mai clar decât atât nu se poate: Klaus Werner Iohannis are cetăţenie germană! Păi, atunci cum…

Raluca Prelipceanu. Conferință- Migrațiune și mentalități – un sfert de veac de tranziție și bejenie

Conferința cu tema Migrațiune și mentalități – un sfert de veac de tranziție și bejenie susținută de doctor în științe economice Raluca Prelipceanu, a fost o surpriză totală pentru auditoriu. În primul rând deoarece Raluca Prelipceanu și-a luat masteratul și doctoratul la Sorbona cu o temă similară, în urma unei ample cercetări făcute direct pe teren, vreme de mai mulți ani, în mai multe țări europene, SUA și Canada, după care i s-a propus să lucreze la Banca Mondială sau ca înalt funcționar în domeniul economic la Bruxelles.
A refuzat, după ce s-a convins de duplicitatea și fariseismul acestor instituții și a revenit în România să ajute la reconstrucția economică a țării. Dezamăgirea a fost totală, întrucât, la nivelul ei de instrucție, nu s-a găsit un post în care să fie angajată ca să-și poată dovedi utilitatea și să-și câștige cinstit și demn o pâine. Așa se face că a intrat în monahism, la o mănăstire din apropierea orașului Câmpeni, pentru a putea să-și continue cercetările econo…

Biblioteca Digitala a Bucurestilor Colecţii > PUBLICAŢII PERIODICE