Treceți la conținutul principal

Programme complété des conférences de La Maison Roumaine - Printemps 2017

Chers amis,

Ci-dessous et en pièce jointe, veuillez trouver le programme des conférences organisées par notre association au printemps 2017. Elles auront lieu, comme d’habitude, aux Apprentis d’Auteuil, 40, rue Jean de la Fontaine 75016 Paris, salle Rainbaux/Darboy.  

Cordialement,
Alexandre Herlea

Conférences - Printemps 2017

Au printemps 2017 nos conférences traitent des sujets à caractère historique : site célèbre (Sarmizegetusa Regia), sources d’informations et leurs exploitations (histoire orale), personnalités politiques et surtout culturelles (Ion Ghica ; Constantin Brancusi ; Publius Ovidius Naso).

Les conférences ont lieu aux Apprentis d'Auteuil, salle Rainbaux/Darboy
40, rue Jean de la Fontaine ; 75016 Paris
M° Jasmin


- 21 janvier 2017 à 16h30

Sarmizegetusa Regia – les métamorphoses d’un lieu de mémoire.
M. Gelu Aurel FLOREA (historien, Professeur des Universités à la Faculté d’Histoire et Philosophie de l’Université Babes-Bolyai, Cluj - Napoca) 


 - 25 février 2017 à 16h30

           L'histoire orale dans le contexte de la Roumanie contemporaine. Objectifs, moyens et réalisations à Brasov.
M. Mircea IVANOIU (docteur-ingénieur, Département de Génie Mécanique de l’Université Transilvania Brasov, Directeur de l’association ASPERA ProEdu Brasov)


- 01 avril 2017 à 16h30

Ion Ghica, un grand européen du XIXème siècle.  
Mmes Georgeta FILITTI (docteur en histoire, ancien chercheur à l’Institut N. Iorga de l’Académie Roumaine) & Irina BOULIN-GHICA (descendante de Ion Ghica, ancien conseiller culturel à l’Ambassade de France en Roumanie).


- 22 avril 2017 à 16h30

 Brancusi : l’autoportrait photographique ou l’art de sculpter son image.
Mme Doina LEMNY (docteur en histoire de l’art, attachée de conservation au Musée national d’art moderne, Centre Georges Pompidou, Paris).


- 20 mai 2017 à 16h30

           Ovidius, de la réalité à la fiction. La personnalité du poète entre amour et désespoir, entre révolte et résignation.
Mme Cristina TAMAS (philologue, Professeur des Universités, Doyenne de la Faculté de Lettres à l’Université Ovidius, Constanta).

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

26 februarie 2014 Klaus Werner Iohannis, care se vrea premier sau preşedinte al României, are şi cetăţenie germană!

Editorial Porumbacu a scăpat porumbelul: Klaus Werner Iohannis, care se vrea premier sau preşedinte al României, are şi cetăţenie germană! Posted by on 26 februarie 2014 Partajare99 Constituţia României nu-i permite lui Iohannis Klaus Werner să ocupe funcţia de ministru, prim-ministru şi nici preşedinte al României, fiindcă are dublă cetăţenie!
  Lui Crin Antonescu i-a scăpat, în data de 23 februarie a.c., la emisiunea „După 20 de ani” a unei televiziuni private, o afirmaţie foarte gravă: „(…) câtă vreme şi Traian Băsescu vorbeşte despre faptul că, în condiţiile în care nu intrăm în Schengen din cauză că nu vrea Germania, prezenţa unui om, nu doar etnic german, ci şi cu cetăţenie germană, cum este Klaus Iohannis (…)” (http://www.romaniatv.net/crin-antonescu-arunca-in-aer-usl-mai-devreme-sau-mai-tarziu-klaus-iohannis-va-fi-premier-in-locul-lui-ponta_128519.html#ixzz2u8L8UnT0) Mai clar decât atât nu se poate: Klaus Werner Iohannis are cetăţenie germană! Păi, atunci cum…

Raluca Prelipceanu. Conferință- Migrațiune și mentalități – un sfert de veac de tranziție și bejenie

Conferința cu tema Migrațiune și mentalități – un sfert de veac de tranziție și bejenie susținută de doctor în științe economice Raluca Prelipceanu, a fost o surpriză totală pentru auditoriu. În primul rând deoarece Raluca Prelipceanu și-a luat masteratul și doctoratul la Sorbona cu o temă similară, în urma unei ample cercetări făcute direct pe teren, vreme de mai mulți ani, în mai multe țări europene, SUA și Canada, după care i s-a propus să lucreze la Banca Mondială sau ca înalt funcționar în domeniul economic la Bruxelles.
A refuzat, după ce s-a convins de duplicitatea și fariseismul acestor instituții și a revenit în România să ajute la reconstrucția economică a țării. Dezamăgirea a fost totală, întrucât, la nivelul ei de instrucție, nu s-a găsit un post în care să fie angajată ca să-și poată dovedi utilitatea și să-și câștige cinstit și demn o pâine. Așa se face că a intrat în monahism, la o mănăstire din apropierea orașului Câmpeni, pentru a putea să-și continue cercetările econo…

Biblioteca Digitala a Bucurestilor Colecţii > PUBLICAŢII PERIODICE