Treceți la conținutul principal

Omagieri istorice controversate la Oradea


Mihai Drecin: voi cauta documentele

Scris de Cristian Horgoș - Fost senator PRM, istoricul Mihai Drecin are o perspectivă opusă cu cea a muzeografului Szabo Odon privind martirajul omagiat de UDMR în Oradea exact pe 12 octombrie.

„Ca şi consilier local între 2004 şi 2008 am prezentat situaţia înainte de a se vota o listă cu statui, busturi şi plăci comemorative propuse de UDMR. În ciuda prezentării mele, majoritatea PDL – UDMR a votat lista.

Un coleg istoric, clujeanul Gheorghe Bodea de la Muzeul Translivaniei, care din păcate s-a stins din viaţă, a cercetat episodul legat de podul din centrul Oradiei. Astfel, la Arhivele Naţionale a zonei Crişana a găsit un raport al Jandarmeriei Oradea, din perioada ‘46 – ‘47, despre procese publice împotriva fasciştilor care s-au dedat la atrocităţi împotriva evreilor, românilor ş.a.m.d.
Însă când am căutat şi eu documentul invocat, am găsit fila ruptă din registrul numerotat la Arhive”, ne-a relatat Mihai Drecin.

Preşedintele PRM Bihor ne promite însă acte edificatoare.
„Totuşi, am o documentaţie pe care sper să o găsesc câtă vreme iarăşi apar conotaţii nepotrivite. Din ce îmi amintesc, un grup de hortişti erau pe malul drept al Crişului şi trăgeau împotriva armatelor române şi sovietice care intraseră în Oradea dinspre Cimitirul Rulikowsky. Apoi au şi aruncat în aer podul de fier, cu ajutorul trupelor specializate ale armatei germane.
Eu am arătat şi în Consilul Local că e normal să fie omagiat un erou, indiferent de ce etnie dacă a apărat o cauză dreaptă. Am cerut însă ca specialiştii să se pronunţe, astfel ca să îi omagiem doar pe cei care au luptat pentru apropierea maghiarilor, evreilor şi românilor”, ne-a declarat Drecin.
La rândul său, directorul Arhivelor Naţionale Bihor, Bujor Dulgău, ne-a asigurat că de îndată ce i se va pune la dispoziţie cota registrului invocat, va putea oferi informaţii despre situaţie.

Gabriel Moisa, rezervat
„În luptele care s-au dus în 1944 pentru eliberarea Oradiei, podul central peste Criş era apărat de hortişti, iar cei care voiau să îl recupereze erau soldaţi români. S-a implicat şi populaţia civilă, şi e foarte posibil să fi fost victime din rândul acesteia. Dar nu cunosc să fi avut loc execuţii ale unor maghiari, ci doar victime în contextul luptelor”, ne-a declarat istoriograful Gabriel Moișa.
Întrebat dacă e posibil ca eventualele execuţii să fi avut loc pe 12 octombrie, data eliberării Oradiei, Gabriel Moisa ne-a răspuns astfel: „Linia frontului a fost variabilă, cu contraofensive peste zona centrală a Oradiei, trupele sovietice şi române atacând dinspre actuala Universitate iar soldaţii nazişti şi hortişti din sens invers.
În istoriografia română se arată că luptele s-au dus în perioada sfârşitului lunii septembrie şi începutul lui octombrie. Dar nu se specifică o dată exactă. Din câte ştiu eu, tema nu a fost cercetată la modul amănunţit. Dar dacă i se acordă importanţă, sper că viitorul o va clarifica”.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

26 februarie 2014 Klaus Werner Iohannis, care se vrea premier sau preşedinte al României, are şi cetăţenie germană!

Editorial Porumbacu a scăpat porumbelul: Klaus Werner Iohannis, care se vrea premier sau preşedinte al României, are şi cetăţenie germană! Posted by on 26 februarie 2014 Partajare99 Constituţia României nu-i permite lui Iohannis Klaus Werner să ocupe funcţia de ministru, prim-ministru şi nici preşedinte al României, fiindcă are dublă cetăţenie!
  Lui Crin Antonescu i-a scăpat, în data de 23 februarie a.c., la emisiunea „După 20 de ani” a unei televiziuni private, o afirmaţie foarte gravă: „(…) câtă vreme şi Traian Băsescu vorbeşte despre faptul că, în condiţiile în care nu intrăm în Schengen din cauză că nu vrea Germania, prezenţa unui om, nu doar etnic german, ci şi cu cetăţenie germană, cum este Klaus Iohannis (…)” (http://www.romaniatv.net/crin-antonescu-arunca-in-aer-usl-mai-devreme-sau-mai-tarziu-klaus-iohannis-va-fi-premier-in-locul-lui-ponta_128519.html#ixzz2u8L8UnT0) Mai clar decât atât nu se poate: Klaus Werner Iohannis are cetăţenie germană! Păi, atunci cum…

Raluca Prelipceanu. Conferință- Migrațiune și mentalități – un sfert de veac de tranziție și bejenie

Conferința cu tema Migrațiune și mentalități – un sfert de veac de tranziție și bejenie susținută de doctor în științe economice Raluca Prelipceanu, a fost o surpriză totală pentru auditoriu. În primul rând deoarece Raluca Prelipceanu și-a luat masteratul și doctoratul la Sorbona cu o temă similară, în urma unei ample cercetări făcute direct pe teren, vreme de mai mulți ani, în mai multe țări europene, SUA și Canada, după care i s-a propus să lucreze la Banca Mondială sau ca înalt funcționar în domeniul economic la Bruxelles.
A refuzat, după ce s-a convins de duplicitatea și fariseismul acestor instituții și a revenit în România să ajute la reconstrucția economică a țării. Dezamăgirea a fost totală, întrucât, la nivelul ei de instrucție, nu s-a găsit un post în care să fie angajată ca să-și poată dovedi utilitatea și să-și câștige cinstit și demn o pâine. Așa se face că a intrat în monahism, la o mănăstire din apropierea orașului Câmpeni, pentru a putea să-și continue cercetările econo…

Biblioteca Digitala a Bucurestilor Colecţii > PUBLICAŢII PERIODICE