Treceți la conținutul principal

Alexandru Coman. „Adevărul” ruşilor privind jertfele românilor în Războiul de Independenţă din 1877-1878

„Adevărul” ruşilor privind jertfele românilor în Războiul de Independenţă din 1877-1878

 
 
Tocmai au avut loc, la sfârsitul săptămânii trecute, în Bulgaria, festivitățile legate de împlinirea a 140 de ani de la semnarea Tratatului de la San Stefano, din 3 martie 1878, care a proclamat independența Bulgariei și sfârșitul războiului ruso-turc. Război în care românii au luptat eroic, cu pierderi grele de vieți omenești și tratat în urma căruia românii au pierdut trei județe din sudul Basarabiei. La festivități a participat și patriarhul Chiril al Rusiei, oficiind slujba de pomenire a eroilor căzuți în bătăliile de la Pasul Shipka, împreună cu Patriarhul Neofit al Bulgariei. Președintele Bulgariei, Rumen Radev, și-a exprimat respectul pentru prezența Patriarhului Chiril la festivități și i-a amintit, în discursul sau, pe militarii căzuți pe câmpul de luptă sub steagul ţarului Alexandru II. Patriarhul Chiril a lăudat declarațiile președintelui bulgar, care nu distorsionează adevărul istoric (variantă rusă) și a îndemnat instituțiile bulgare să urmeze exemplul președintelui lor. Numai că premierul Boico Borisov nu a ascultat de indicațiile ruse și a telefonat omologilor din România, Polonia, Muntenegru, Moldova și Ucraina, Finlanda și Serbia, pentru a mulțumi, amintind de militarii din aceste țări care au luptat împotriva turcilor pentru eliberarea Bulgariei. Asta în condițiile în care Patriarhul Chiril dăduse deja indicații clare – Rusia e singura care trebuie amintită și căreia ar trebui să i se mulțumească! „Afrontul” adus de premierul bulgar nu a fost trecut cu vederea, Patriarhul rus replicând rapid, printre altele, că războiul împotriva turcilor nu a fost declarat în Seimul polonez ori în cel lituanian și că nu a văzut la Shipka decât steagurile Rusiei lângă cele ale Bulgariei și entuziamul poporului bulgar. Uraa! De Parlamentul nostru de atunci, unde a fost recunoscută starea de război dintre noi și turci, nu a pomenit nimic nici un oficial rus prezent la ceremonii. De cererea de ajutor, trimisă de Marele duce Nicolae lui Carol I, pentru a salva situația disperată a rușilor de pe front și de comanda unică a trupelor române și ruse reunite în „Armata de Vest” sub comanda regelui român, iarăși, nimic. De victoriile armatei române și de ostașii noștri morți în luptele din Bulgaria, tot nimic. Acum, rușii țin să își respecte istoria – cum la ședințele și semnarea documentului final ale Tratatului de la San Stefano nu a fost primit nici un reprezentant al țării noastre și contribuția armatei române nu a fost menționată, în continuare oficialii ruși mint prin omisiune grosolană în ceea ce ne privește, trecând sub tăcere contribuția românilor în acel război. Când Carol I și cabinetul sau i-au acuzat pe oficialii ruși că și-au încălcat angajamentul de a respecta integritatea teritorială a țării noastre, rușii ne-au sancționat luându-ne și Silistra și oferind-o Bulgariei. Nimic nou sub soare. Așa lucrează rușii, la nivel oficial, dintotdeauna, în relația cu noi, cu țara noastră.

Print Friendly, PDF & Email

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

26 februarie 2014 Klaus Werner Iohannis, care se vrea premier sau preşedinte al României, are şi cetăţenie germană!

Editorial Porumbacu a scăpat porumbelul: Klaus Werner Iohannis, care se vrea premier sau preşedinte al României, are şi cetăţenie germană! Posted by on 26 februarie 2014 Partajare99 Constituţia României nu-i permite lui Iohannis Klaus Werner să ocupe funcţia de ministru, prim-ministru şi nici preşedinte al României, fiindcă are dublă cetăţenie!
  Lui Crin Antonescu i-a scăpat, în data de 23 februarie a.c., la emisiunea „După 20 de ani” a unei televiziuni private, o afirmaţie foarte gravă: „(…) câtă vreme şi Traian Băsescu vorbeşte despre faptul că, în condiţiile în care nu intrăm în Schengen din cauză că nu vrea Germania, prezenţa unui om, nu doar etnic german, ci şi cu cetăţenie germană, cum este Klaus Iohannis (…)” (http://www.romaniatv.net/crin-antonescu-arunca-in-aer-usl-mai-devreme-sau-mai-tarziu-klaus-iohannis-va-fi-premier-in-locul-lui-ponta_128519.html#ixzz2u8L8UnT0) Mai clar decât atât nu se poate: Klaus Werner Iohannis are cetăţenie germană! Păi, atunci cum…

Raluca Prelipceanu. Conferință- Migrațiune și mentalități – un sfert de veac de tranziție și bejenie

Conferința cu tema Migrațiune și mentalități – un sfert de veac de tranziție și bejenie susținută de doctor în științe economice Raluca Prelipceanu, a fost o surpriză totală pentru auditoriu. În primul rând deoarece Raluca Prelipceanu și-a luat masteratul și doctoratul la Sorbona cu o temă similară, în urma unei ample cercetări făcute direct pe teren, vreme de mai mulți ani, în mai multe țări europene, SUA și Canada, după care i s-a propus să lucreze la Banca Mondială sau ca înalt funcționar în domeniul economic la Bruxelles.
A refuzat, după ce s-a convins de duplicitatea și fariseismul acestor instituții și a revenit în România să ajute la reconstrucția economică a țării. Dezamăgirea a fost totală, întrucât, la nivelul ei de instrucție, nu s-a găsit un post în care să fie angajată ca să-și poată dovedi utilitatea și să-și câștige cinstit și demn o pâine. Așa se face că a intrat în monahism, la o mănăstire din apropierea orașului Câmpeni, pentru a putea să-și continue cercetările econo…

Biblioteca Digitala a Bucurestilor Colecţii > PUBLICAŢII PERIODICE