Treceți la conținutul principal

Pentru salvarea și publicarea unor poezii inedite de Vasile Militaru

Dl Dan Cristian Ionescu i-a adresat scriitorului Ion Coja un mesaj care merită să fi cunoscut și difuzat. Nu am făcut parte dintre admiratorii poeziei lui Vasile Militaru. Dar aici nu este vorba de opinia mea ci de datoria de a salva din arhive rar cercetate textele unui scriitor român. Oricum, e o operație culturală de salvare.

20:06 (Acum 18 ore)

Către Ion Coja

Domnule Coja, poezia lui Vasile Militaru pe care v-am trimis-o ieri mi-a readus in memorie un lucru pe care il uitasem. Am citit ca atunci cind a fost arestat Vasile Militaru, securitatea a distrus ultimele poezii pe care le scrisese si care au fost gasite la pechezitie in casa lui. Nu este adevarat. In dosarul numit „lotul Vasile Militaru” a fost condamnat si unchiul meu Hristu Vulcan (nascut in anul 1900 in Moloviste). La mijlocul anilor ’90, cind era ultimul supravietuitor al lotului, am studiat dosarul incercind sa obtin declansarea unei cai extraordinare de atac pentru a-l scapa de o condamnare nedeapta (a fost condamnat pentru faptul ca avind un aparat de radio, seara se stringeau la el mai multi batrinei care ascultau BBC si posturile grecesti, comentind intre ei ce auzeau – asta a fost tot). Din nepasarea noii puteri, unchiul meu a murit cu condamnarea in spinare. Dar studiind dosarul, am gasit la final ultimele poezii scrise de Vasile Militaru (din cite imi amintesc erau 5), superbe si ramase nepublicate. Nu am avut posibilitatea sa le copiez. Daca dvs. gasiti aceasta posibilitate, ar fi un lucru minunat – ele ar trebui restituite romanilor. In prezent, dosarul initial s-ar putea sa fie in continuare atasat la dos. nr. 31/1994 al fostei Curti Supreme de Justitie – Sectiile Unite. Va urez pe mai departe zile fericite de Crăciun.

Ion Coja: Drept care întreb: cine dintre cititorii acestui site își poate face timp să caute în arhivele indicate de dl Ionescu pentru a recupera prețioasele manuscrise. Din partea redacției va fi oferită o recompensă de suflet ( și nu numai) pentru inimosul care se va osteni să caute. Patria recunoscătoare!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

26 februarie 2014 Klaus Werner Iohannis, care se vrea premier sau preşedinte al României, are şi cetăţenie germană!

Editorial Porumbacu a scăpat porumbelul: Klaus Werner Iohannis, care se vrea premier sau preşedinte al României, are şi cetăţenie germană! Posted by on 26 februarie 2014 Partajare99 Constituţia României nu-i permite lui Iohannis Klaus Werner să ocupe funcţia de ministru, prim-ministru şi nici preşedinte al României, fiindcă are dublă cetăţenie!
  Lui Crin Antonescu i-a scăpat, în data de 23 februarie a.c., la emisiunea „După 20 de ani” a unei televiziuni private, o afirmaţie foarte gravă: „(…) câtă vreme şi Traian Băsescu vorbeşte despre faptul că, în condiţiile în care nu intrăm în Schengen din cauză că nu vrea Germania, prezenţa unui om, nu doar etnic german, ci şi cu cetăţenie germană, cum este Klaus Iohannis (…)” (http://www.romaniatv.net/crin-antonescu-arunca-in-aer-usl-mai-devreme-sau-mai-tarziu-klaus-iohannis-va-fi-premier-in-locul-lui-ponta_128519.html#ixzz2u8L8UnT0) Mai clar decât atât nu se poate: Klaus Werner Iohannis are cetăţenie germană! Păi, atunci cum…

Raluca Prelipceanu. Conferință- Migrațiune și mentalități – un sfert de veac de tranziție și bejenie

Conferința cu tema Migrațiune și mentalități – un sfert de veac de tranziție și bejenie susținută de doctor în științe economice Raluca Prelipceanu, a fost o surpriză totală pentru auditoriu. În primul rând deoarece Raluca Prelipceanu și-a luat masteratul și doctoratul la Sorbona cu o temă similară, în urma unei ample cercetări făcute direct pe teren, vreme de mai mulți ani, în mai multe țări europene, SUA și Canada, după care i s-a propus să lucreze la Banca Mondială sau ca înalt funcționar în domeniul economic la Bruxelles.
A refuzat, după ce s-a convins de duplicitatea și fariseismul acestor instituții și a revenit în România să ajute la reconstrucția economică a țării. Dezamăgirea a fost totală, întrucât, la nivelul ei de instrucție, nu s-a găsit un post în care să fie angajată ca să-și poată dovedi utilitatea și să-și câștige cinstit și demn o pâine. Așa se face că a intrat în monahism, la o mănăstire din apropierea orașului Câmpeni, pentru a putea să-și continue cercetările econo…

Biblioteca Digitala a Bucurestilor Colecţii > PUBLICAŢII PERIODICE