Treceți la conținutul principal

Liviu Vălenaș. Vechiul cimitir evreiesc din Ieud, Maramures


Vechiul cimitir evreiesc din Ieud, Maramures
Foto: Liviu Valenas, 2015

In frumoasa localitate Ieud de pe Valea Izei din Maramures, o comuna atat de plina de istorie, pe dealul care domina Biserica din Deal (monument istoric din sec. XIV) se afla vechiul cimitir evreiesc, datand de aproape trei secole. El se afla in grija comunei, fiind imprejmuit cu un gard, o localnica, custodele cimitirului, deschide poarta oricarui curios. Ca toate vechile cimitire evreiesti din Bucovina si Maramures si cimitirul din Ieud nu este pazit (gardul fiind mai mult decat permisibil), insa nimanui din aceasta parte a tarii nu i-a trecut si nu-i trece prin cap, idem tuturor vizitatorilor de pretutindeni, sa profaneze acest loc de veci - o mare deosebire fata de situatia din Franta de pilda - inca o dovada in plus asupra caracterului tolerant al poporului roman, strain in general de sentimente antisemite.
Pentru a vizita acest interesant cimitir se poate urca poteca de la Biserica din Deal din Ieud sau traversa puntea pe Valea Ieudului de langa pensiunea Casa Traditiilor (str. Principala 794 A, Ieud, tel. 0040-763-768648), un veritabil (si) muzeu al artei populare maramuresene din Ieud. Din pacate cimitirul este neingrijit, fiindca Comunitatea Evreiesca din Romania este mai interesata sa se razboiasca cu un mort, maresalul Ion Antonescu, decat sa se ocupe de propriile cimitire istorice. 
Foto: Liviu Valenas, 2015Evreii au fost colonizati din Galitia de catre administratia austriaca a Maramuresului si Bucovinei, in prima jumatate a secolului al XVIII-lea, respectiv sfarsitul secolului al XVIII-lea. In aceasta perioada au ajuns si la Ieud, pe Valea Izei, unde au constituit o comunitate relativ prospera, de modesti comercianti, carciumari si mici camatari. Ei s-au integrat in viata Ieudului si au convietuit in bune relatii cu majoritatea romaneasca a comunei, conflicte cu nuanta antisemita neexistand. Insa aceasta viata, aproape idilica, s-a terminat brusc odata cu Arbitrajul de la Viena din 1940, cand intreg Maramuresul istoric (cu majoritate de 85 % romaneasca) a trecut sub administratia maghiara. In 1944, dupa debarcarea, de facto, a amiralului Horthy de la putere, noul guvern maghiar, al "Crucilor cu Sageti", a luat decizia funesta sa-i trimita pe toti evreii din Ungaria, inclusiv cei din Transilvania de Nord, anexata in urma arbitrajului  din 1940 (in istoriografia romaneasca cunoscut impropriu sub numele de "Dictatul de la Viena"), inclusiv cei din Maramures, direct la Auschwitz si astfel a disparut pentru totdeauna si o comunitate locala ieudeana.

​Elie Wiesel, la 17 ani, proaspat eliberat de la Auschwitz.


Un evreu maramuresean, din Sighetul Marmatiei, este si laureatul premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel (n. la 30 septembrie 1928, Sighet), a carui familie a fost arestata si deportata la Auschwitz in 1944 de autoritatile maghiare. Singurul supravietuitor a fost copilul Elie. Multi nu cunosc faptul istoric ca, mai multi localnici maramureseni l-au contactat pe tatal lui Elie Wiesel (capul unei respectate familii evreiesti din Sighet) si i-au propus sa salveze familia lui in intregime, ascunzand-o in muntii din jur. I-au spus: "Domnule Wiesel, autoritatile maghiare o sa va aresteze in curand, cu toata familia impreuna si o sa va expedieze in Germania, iar de acolo nu veti mai avea scapare. Noi insa avem un plan, bine pus la punct, va ducem toata familia la o stana ascunsa in munti, pe care numai noi o cunoastem si va tinem acolo, cu toate cele necesare traiului, pana se termina razboiul. Germania deja a pierdut razboiul, mai mult de un an nu va mai dura, va rugam deci sa acceptati propunerea noastra". Insa batranul Wiesel a refuzat categoric sa fie salvat de romani. Le-a declarat maramuresenilor ca, "La urma urmelor el este maghiar, nu evreu, ma rog, maghiar-evreu si are toata increderea in autoritatile maghiare". Degeaba au incercat sa-i explice taranii maramureseni ca a fost poate maghiar pana in 1944, insa de aici incolo, pentru administratia maghiara, este numai si numai evreu si va fi arestat. Ceea ce s-a si intamplat. Poate patriarhul familiei Wiesel s-a gandit ca este mai bine sa se bazeze pe "corectitudinea" administratiei maghiare, decat pe niste valahi imputiti (büdös oláh), poate mancarea de la stana i s-ar fi parut putin kosher (un an de zile sa mananci numai mamaliga cu branza, slanina, cas si urda ar fi fost poate de nesuportat pentru familie), poate s-a gandit ca va trebui odata si odata sa deconteze intretinerea la stana, cine mai stie acum de ce a fost luata atunci, in acele zile tragice, o decizie atat de gresita, care a costat in final viata intregii familii, cu exceptia copilului Elie Wiesel. Iar el, reputatul savant de astazi, onorat de toate universitatile din lume, manifesta o ciudata amnezie: ataca incontinuu poporul roman si Romania, pentru presupusul Holocaust din Romania, inclusiv pentru tragedia produsa familiei lui, uitand, deliberat, ca familia lui a fost trimisa la Auschwitz de autoritatile maghiare, care ocupau nu numai Maramuresul, ci si toata Transilvania de Nord. Spre deosebire de mult hulitul Ion Antonescu, care nu a expediat absolut niciun evreu la Auschwitz, ramanand surd si orb, pana la sfarsit, la toate apelurile in acest sens facute de Adolf Hitler.


Elie Wiesel, in anii 2000.
LIVIU VALENAS

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

26 februarie 2014 Klaus Werner Iohannis, care se vrea premier sau preşedinte al României, are şi cetăţenie germană!

Editorial Porumbacu a scăpat porumbelul: Klaus Werner Iohannis, care se vrea premier sau preşedinte al României, are şi cetăţenie germană! Posted by on 26 februarie 2014 Partajare99 Constituţia României nu-i permite lui Iohannis Klaus Werner să ocupe funcţia de ministru, prim-ministru şi nici preşedinte al României, fiindcă are dublă cetăţenie!
  Lui Crin Antonescu i-a scăpat, în data de 23 februarie a.c., la emisiunea „După 20 de ani” a unei televiziuni private, o afirmaţie foarte gravă: „(…) câtă vreme şi Traian Băsescu vorbeşte despre faptul că, în condiţiile în care nu intrăm în Schengen din cauză că nu vrea Germania, prezenţa unui om, nu doar etnic german, ci şi cu cetăţenie germană, cum este Klaus Iohannis (…)” (http://www.romaniatv.net/crin-antonescu-arunca-in-aer-usl-mai-devreme-sau-mai-tarziu-klaus-iohannis-va-fi-premier-in-locul-lui-ponta_128519.html#ixzz2u8L8UnT0) Mai clar decât atât nu se poate: Klaus Werner Iohannis are cetăţenie germană! Păi, atunci cum…

Raluca Prelipceanu. Conferință- Migrațiune și mentalități – un sfert de veac de tranziție și bejenie

Conferința cu tema Migrațiune și mentalități – un sfert de veac de tranziție și bejenie susținută de doctor în științe economice Raluca Prelipceanu, a fost o surpriză totală pentru auditoriu. În primul rând deoarece Raluca Prelipceanu și-a luat masteratul și doctoratul la Sorbona cu o temă similară, în urma unei ample cercetări făcute direct pe teren, vreme de mai mulți ani, în mai multe țări europene, SUA și Canada, după care i s-a propus să lucreze la Banca Mondială sau ca înalt funcționar în domeniul economic la Bruxelles.
A refuzat, după ce s-a convins de duplicitatea și fariseismul acestor instituții și a revenit în România să ajute la reconstrucția economică a țării. Dezamăgirea a fost totală, întrucât, la nivelul ei de instrucție, nu s-a găsit un post în care să fie angajată ca să-și poată dovedi utilitatea și să-și câștige cinstit și demn o pâine. Așa se face că a intrat în monahism, la o mănăstire din apropierea orașului Câmpeni, pentru a putea să-și continue cercetările econo…

Biblioteca Digitala a Bucurestilor Colecţii > PUBLICAŢII PERIODICE