Treceți la conținutul principal

Mircea Stănescu. AMBASADORII ȘI LIBERTATEA DE OPINIE

Ca pe vremea Păcii westfalice (1648), a Congresului de la Viena sau a celui de la Berlin unele mari puteri, sau mici puteri protejate de mari puteri, se dedau la intervenții mai mult sau mai puțin directe și brutale în viața politică sau economică a țărilor mici și mijlocii de pe toate continentele. Aproape nimic nou sub soare de vreo cinci secole. Demonstrația, pe exemple recente, o face articolul istoricului Mircea Stănescu, reprodus mai jos.

Dan Culcer

Pe data de 27 martie a.c., Oleg Malginov, Ambasadorul rus în România, i-a caracterizat pe Vladimir Tismăneanu și Marius Stan, autorii unui articol în care îl numeau pe Vladimir Putin „fascisto-comunist, „bădărani“, și, totodată, a dezavuat cotidianul „România liberă și platforma „Contributors, care i-au preluat[1].

Certamente, dacă cineva ESTE lipsit de civilizație, acela ESTE mai degrabă Ambasadorul unui stat străin care își permite să abandoneze limbajul diplomatic pentru a arunca anatema asupra unor cetățeni români, persoane private. Pe de altă parte, este dezolant să vezi cum o diplomație, pe care o credeam mai bună, acordă atâta greutate unui articol de presă. „Cultul personalității trebuie să fi atins acolo, la ei, în Rusia, cote grandioase, de s-au simțit datori să intervină în acest mod brutal.

Din câte știm, este prima luare de poziție publică a unui ambasador rus în România în chestiuni de opinie.

Dacă trecem însă în celălalt „lagăr, situația este ceva mai „complexă, vorba tovarășilor.

Mai întâi, ar fi de spus că Satele Unite nu procedează așa: ele respectă libertatea de opinie a cetățenilor „Aliaților lor, măcar oficial. La fel face și Germania în Basarabia („Republica Moldova).

Rodica Radian–Gordon
Sursa: pagina Ministerului
de Externe Israelian
Singurele care își permit ceea ce și-a permis Excelența Sa Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Federației Ruse în România sunt autoritățile israeliene.

Exemplu: conform postului de radio american „Europa Liberă, în 2007 Ambasadorul Israelului în România, Rodica Radian–Gordon, a protestat față de acordarea titlului de „cetățean de onoare al orașului Timișoara scriitorului român Paul Goma, la acea dată încă refugiat politic în Franța, și a adresat scrisori de protest Primăriei și… Ministerului Român de Interne, pe motiv de – ați ghicit! – „antisemitism[2].

Edward B. O’Donnell
Sursa: pagina Departamentului
de Stat al SUA
Întorcându-ne la autoritățile americane, vom relata ceva ce, probabil, foarte puțină lume știe, deși chestiunea apare în rapoartele Departamentului de Stat: acestea au instituit, în paralel cu elaborarea „Raportului Iliescu-Wiesel, funcția de „Trimis Special pe Probleme de Holocaust (și) în România – nu, nu e de râs! – care supraveghează discursul oficial, instituțional (și, în primul rând, manualele școlare cu privire la chestiune); în plus, propune „măsuri pe care autoritățile politice, ADMINISTRATIVE și culturale le pun în practică[3].

Întorcându-ne de unde am plecat: din fericire, lui Vladimir Tismăneanu (și cetățean american) și lui Marius Stan nu li se poate întâmpla nimic: efectele filipicei ambasadorului „Maicii Rusii sunt nu doar nule, ci contrare, căci îi va întări.

În schimb, dacă Ambasadele Israelului și SUA din România au pus – oficial, semioficial, neoficial – pe capul vreunei persoane private „piatra de mormânt a „antisemitismului“, iar ca autor de manuale de istorie nu-ți cadrezi discursul după vulgata din „Raport, puține soluții îți mai rămân la îndemână.NOTE

[1] Pentru articol, cf.http://www.contributors.ro/global-europa/ispita-fascista-a-tovara%C8%99ului-putin-un-eseu-de-vladimir-tismaneanu-%C8%99i-marius-stan/; pentru comunicatul Ambasadei, cf.:http://romania.mid.ru/ro_RO/web/romania_ro/ro?p_p_id=62_INSTANCE_UpwYU4JzOkES&p_p_lifecycle=0&p_p_state=maximized&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-2&p_p_col_pos=1&p_p_col_count=5&_62_INSTANCE_UpwYU4JzOkES_struts_action=%2Fjournal_articles%2Fview&_62_INSTANCE_UpwYU4JzOkES_returnToFullPageURL=http%3A%2F%2Fromania.mid.ru%2Fro_RO%2Fweb%2Fromania_ro%2Fro%3Fp_p_id%3D62_INSTANCE_UpwYU4JzOkES%26p_p_lifecycle%3D0%26p_p_state%3Dnormal%26p_p_mode%3Dview%26p_p_col_id%3Dcolumn-2%26p_p_col_pos%3D1%26p_p_col_count%3D5&_62_INSTANCE_UpwYU4JzOkES_groupId=2067957&_62_INSTANCE_UpwYU4JzOkES_articleId=12412544&_62_INSTANCE_UpwYU4JzOkES_version=1.2.


[3] În perioada 2003-2005 Ambasadorul SUA la OSCE și Trimis Special pe Probleme de Holocaust a fost Edward B. O’Donnell, cf.http://2001-2009.state.gov/outofdate/bios/o/29245.htm.București, 29 martie 2015.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

26 februarie 2014 Klaus Werner Iohannis, care se vrea premier sau preşedinte al României, are şi cetăţenie germană!

Editorial Porumbacu a scăpat porumbelul: Klaus Werner Iohannis, care se vrea premier sau preşedinte al României, are şi cetăţenie germană! Posted by on 26 februarie 2014 Partajare99 Constituţia României nu-i permite lui Iohannis Klaus Werner să ocupe funcţia de ministru, prim-ministru şi nici preşedinte al României, fiindcă are dublă cetăţenie!
  Lui Crin Antonescu i-a scăpat, în data de 23 februarie a.c., la emisiunea „După 20 de ani” a unei televiziuni private, o afirmaţie foarte gravă: „(…) câtă vreme şi Traian Băsescu vorbeşte despre faptul că, în condiţiile în care nu intrăm în Schengen din cauză că nu vrea Germania, prezenţa unui om, nu doar etnic german, ci şi cu cetăţenie germană, cum este Klaus Iohannis (…)” (http://www.romaniatv.net/crin-antonescu-arunca-in-aer-usl-mai-devreme-sau-mai-tarziu-klaus-iohannis-va-fi-premier-in-locul-lui-ponta_128519.html#ixzz2u8L8UnT0) Mai clar decât atât nu se poate: Klaus Werner Iohannis are cetăţenie germană! Păi, atunci cum…

Raluca Prelipceanu. Conferință- Migrațiune și mentalități – un sfert de veac de tranziție și bejenie

Conferința cu tema Migrațiune și mentalități – un sfert de veac de tranziție și bejenie susținută de doctor în științe economice Raluca Prelipceanu, a fost o surpriză totală pentru auditoriu. În primul rând deoarece Raluca Prelipceanu și-a luat masteratul și doctoratul la Sorbona cu o temă similară, în urma unei ample cercetări făcute direct pe teren, vreme de mai mulți ani, în mai multe țări europene, SUA și Canada, după care i s-a propus să lucreze la Banca Mondială sau ca înalt funcționar în domeniul economic la Bruxelles.
A refuzat, după ce s-a convins de duplicitatea și fariseismul acestor instituții și a revenit în România să ajute la reconstrucția economică a țării. Dezamăgirea a fost totală, întrucât, la nivelul ei de instrucție, nu s-a găsit un post în care să fie angajată ca să-și poată dovedi utilitatea și să-și câștige cinstit și demn o pâine. Așa se face că a intrat în monahism, la o mănăstire din apropierea orașului Câmpeni, pentru a putea să-și continue cercetările econo…

Biblioteca Digitala a Bucurestilor Colecţii > PUBLICAŢII PERIODICE