Treceți la conținutul principal

Asociaţia Română pentru Securitate Societală(ARSS)

Securitatea societală Securitatea societală desemnează o formă particulară de securitate a comunităţilor omeneşti în absenţa căreia nu ar fi posibilă supravieţuirea lor în istorie, protejarea memoriei şi identităţii colective, menţinerea coeziunii sociale şi cultural-simbolice dintr-o societate.
Interesul pentru securitarea societală a plecat de la conştientizarea tot mai puternică a distincţiei dintre interesele şi nevoile de securitate ale statului, ca entitate politico-administrativă, şi cele ale comunităţilor încorporate între graniţele acestuia. Securitatea societală se referă la capacitatea de autoapărare a popoarelor în faţa agresiunilor şi ameninţărilor structurale care le lezează capacitatea de supravieţuire, valorile constitutive, scopurile şi sensurile colective.
Preocuparea pentru domeniul securităţii societale a cunoscut o continuă creştere în ultimele decenii ca urmare a extinderii Uniunii Europene şi a interesului manifestat de către instituţiile europene pentru protejarea specificităţilor etnice şi religioase, a identităţii şi datelor etno-culturale ale comunităţilor şi pentru prevenirea democidului, excluderii şi discriminării.

Dezbateri Sursa http://www.arss.ro/

Observând nevoia, în mediul universitar românesc, a unor noi forme de exprimare profesională şi civică a tinerilor, în martie 2009 Asociaţia Română pentru Securitate Societală(ARSS), cu sprijinul unor centre de învăţământ superior şi a altor instituţii non-guvernamentale, a luat iniţiativa înfiinţării unui cerc de discuţii ştiinţifice şi de atitudine publică – Cercul de Securitate Societală (CSS).
Până în prezent, în cadrul Cercului, au fost organizate 22 de sesiuni de dezbateri la care au participat tineri specialişti, doctoranzi şi studenţi.

26 Martie 2009 - Eroare sau/şi falsificare? Reprezentanţi ai elitei intelectuale din ţară şi din străinătate despre români şi România

9 Aprilie 2009 - Principiul subsidiarităţii, posibilă soluţie împotriva corupţiei şi ineficienţei instituţionale dintr-un stat?

22 Aprilie 2009 - Drepturi sau privilegii? Problema condiţionării fiscale a accesului la un drept fundamental

7 Mai 2009 - Libertate şi surse de rezistenţă societală

21 Mai 2009 - Raportul de securitate societală. Design şi concepţie.

4 iunie 2009 - Revoluţiile la români. Comunităţi, elite şi instituţii

8 Octombrie 2009 - Prejudecăţi şi stereotipii cu privire la România şi la români

29 Octombrie 2009 - Ce face pentru România statul român?

12 Noiembrie 2009 - Generaţia tânără din România şi alegerile sale pentru mâine

26 Noiembrie 2009 - România intre utopie şi strategie. Sunt problemele României rezolvabile?

10 Decembrie 2009 - Istoria uitată a României. Cât şi de ce uităm?

14 Ianuarie 2010 - Actualitatea clasicilor în lumea lui GSM, TNC şi ISI

28 ianuarie 2010 - Principiul opoziţiei pasive. Ghandi – sau despre un altfel de elite şi reacţii politice

18 februarie 2010 - Limba maternă sau despre felul comunităţii de a ajunge la noi

15 aprilie 2010 - Economia românească între asimilare de conţinuturi şi forme fară fond

29 Aprilie 2010 - Între libertăţi şi libertate. Echilibrul personal şi educarea culturală a vieţii private astăzi

18 noiembrie 2010 - Balada tradiţională românească şi temele sociologiei moderne

16 decembrie 2010 - Familia modernă şi eficienţa ei în îndeplinirea funcţiilor sociale

27 ianuarie 2011 - Civilizaţia sătească şi cultura omului simplu

24 Februarie 2011 - Riscurile intensificării interdependenţelor globale

10 Martie 2011 - Influenţele românilor şi culturii române asupra Europei

24 Martie 2011 - Cicatricile sociologiei româneşti contemporane. Cât de grave sunt efectele intervenţiilor şi presiunilor politico-ideologice postbelice?

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

26 februarie 2014 Klaus Werner Iohannis, care se vrea premier sau preşedinte al României, are şi cetăţenie germană!

Editorial Porumbacu a scăpat porumbelul: Klaus Werner Iohannis, care se vrea premier sau preşedinte al României, are şi cetăţenie germană! Posted by on 26 februarie 2014 Partajare99 Constituţia României nu-i permite lui Iohannis Klaus Werner să ocupe funcţia de ministru, prim-ministru şi nici preşedinte al României, fiindcă are dublă cetăţenie!
  Lui Crin Antonescu i-a scăpat, în data de 23 februarie a.c., la emisiunea „După 20 de ani” a unei televiziuni private, o afirmaţie foarte gravă: „(…) câtă vreme şi Traian Băsescu vorbeşte despre faptul că, în condiţiile în care nu intrăm în Schengen din cauză că nu vrea Germania, prezenţa unui om, nu doar etnic german, ci şi cu cetăţenie germană, cum este Klaus Iohannis (…)” (http://www.romaniatv.net/crin-antonescu-arunca-in-aer-usl-mai-devreme-sau-mai-tarziu-klaus-iohannis-va-fi-premier-in-locul-lui-ponta_128519.html#ixzz2u8L8UnT0) Mai clar decât atât nu se poate: Klaus Werner Iohannis are cetăţenie germană! Păi, atunci cum…

Raluca Prelipceanu. Conferință- Migrațiune și mentalități – un sfert de veac de tranziție și bejenie

Conferința cu tema Migrațiune și mentalități – un sfert de veac de tranziție și bejenie susținută de doctor în științe economice Raluca Prelipceanu, a fost o surpriză totală pentru auditoriu. În primul rând deoarece Raluca Prelipceanu și-a luat masteratul și doctoratul la Sorbona cu o temă similară, în urma unei ample cercetări făcute direct pe teren, vreme de mai mulți ani, în mai multe țări europene, SUA și Canada, după care i s-a propus să lucreze la Banca Mondială sau ca înalt funcționar în domeniul economic la Bruxelles.
A refuzat, după ce s-a convins de duplicitatea și fariseismul acestor instituții și a revenit în România să ajute la reconstrucția economică a țării. Dezamăgirea a fost totală, întrucât, la nivelul ei de instrucție, nu s-a găsit un post în care să fie angajată ca să-și poată dovedi utilitatea și să-și câștige cinstit și demn o pâine. Așa se face că a intrat în monahism, la o mănăstire din apropierea orașului Câmpeni, pentru a putea să-și continue cercetările econo…

Biblioteca Digitala a Bucurestilor Colecţii > PUBLICAŢII PERIODICE