Treceți la conținutul principal

Dan Ghelase: O Descoperire Importantă, Care Trebuie Valorificată – „Conacul Grant“

Dan Ghelase: O Descoperire Importantă, Care Trebuie Valorificată – „Conacul Grant“

In Crangasiul meu, intai documentar, apoi fizic am identificat un important obiect de patrimoniu national istoric – arhitectonic si dendrologic, posibila sursa de povesti, reconsiderari si racordari istorice.
Pe locul a ceva construit de Doamna Stanca (mama lui M.Viteazu) s-a construit la cca 1870 acest conac-palat (cu firide pt sentinele la intrarea principala) in forma actuala.
Ziduri de peste 1 m, foisor de paza, posibile ramasite de sant cu apa, bolte si arcade ogivale, parc cu 4 copaci multiseculari ramasi – cu trunchiul cu diametruu de cca 1 m (dud, castani salbatici, chiparos).
Proprietarul lui a fost Effingham GRANT – scotian, fost secretar al ambasadorului Angliei, ginere al lui Dinicu Golescu, tatal Mariei ROSETTI (modelul lui Szathmary pt “Romania” de la ’48), mason, filantrop cu Podul Grant si Scoala din Pta.Crangasi si posibil terenul Garii de Nord (initiale)…
Descendentii au donat conacul Min.Invatamantului si Culturii spre a fi scoala de fete. Actual este centru de plasament copii al sect.6 si este situat intre Fabrica de Tigari Regie si terenurile Sportului Studentesc.
Si cu o directoare care m-a oprit sa fac poze (desi e domeniu public) din ratiuni superioare si pentru  aprobari superioare (pe care le astept, facand diligente)…
Rog pe toata lumea sa documenteze si sa sprijine demersurile necesare pt clasarea necesara, de mare valoare nationala – inclusiv special pt actualii mici pensionari…!
DAN GHELASE

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

26 februarie 2014 Klaus Werner Iohannis, care se vrea premier sau preşedinte al României, are şi cetăţenie germană!

Editorial Porumbacu a scăpat porumbelul: Klaus Werner Iohannis, care se vrea premier sau preşedinte al României, are şi cetăţenie germană! Posted by on 26 februarie 2014 Partajare99 Constituţia României nu-i permite lui Iohannis Klaus Werner să ocupe funcţia de ministru, prim-ministru şi nici preşedinte al României, fiindcă are dublă cetăţenie!
  Lui Crin Antonescu i-a scăpat, în data de 23 februarie a.c., la emisiunea „După 20 de ani” a unei televiziuni private, o afirmaţie foarte gravă: „(…) câtă vreme şi Traian Băsescu vorbeşte despre faptul că, în condiţiile în care nu intrăm în Schengen din cauză că nu vrea Germania, prezenţa unui om, nu doar etnic german, ci şi cu cetăţenie germană, cum este Klaus Iohannis (…)” (http://www.romaniatv.net/crin-antonescu-arunca-in-aer-usl-mai-devreme-sau-mai-tarziu-klaus-iohannis-va-fi-premier-in-locul-lui-ponta_128519.html#ixzz2u8L8UnT0) Mai clar decât atât nu se poate: Klaus Werner Iohannis are cetăţenie germană! Păi, atunci cum…

Raluca Prelipceanu. Conferință- Migrațiune și mentalități – un sfert de veac de tranziție și bejenie

Conferința cu tema Migrațiune și mentalități – un sfert de veac de tranziție și bejenie susținută de doctor în științe economice Raluca Prelipceanu, a fost o surpriză totală pentru auditoriu. În primul rând deoarece Raluca Prelipceanu și-a luat masteratul și doctoratul la Sorbona cu o temă similară, în urma unei ample cercetări făcute direct pe teren, vreme de mai mulți ani, în mai multe țări europene, SUA și Canada, după care i s-a propus să lucreze la Banca Mondială sau ca înalt funcționar în domeniul economic la Bruxelles.
A refuzat, după ce s-a convins de duplicitatea și fariseismul acestor instituții și a revenit în România să ajute la reconstrucția economică a țării. Dezamăgirea a fost totală, întrucât, la nivelul ei de instrucție, nu s-a găsit un post în care să fie angajată ca să-și poată dovedi utilitatea și să-și câștige cinstit și demn o pâine. Așa se face că a intrat în monahism, la o mănăstire din apropierea orașului Câmpeni, pentru a putea să-și continue cercetările econo…

Biblioteca Digitala a Bucurestilor Colecţii > PUBLICAŢII PERIODICE