Treceți la conținutul principal

Liviu Vălenaș. Unicul lac glaciar din Carpatii de Curbura: Lacul Vulturilor din Siriu
Alaturi de vulcanii noroiosi de la Berca-Scortoasa, de platoul cu carst pe sare de la Meledic, Lacul Vulturilor din Masivul Siriu este unul din principale obiective turistice naturale ale judetului Buzau. Lacul Vulturilor este nu numai singurul lac glaciar din Carpatii de Curbura, dar si singurul lac glaciar din Carpati, intre Muntii Calimani si Masivul Fagaras, adica pe o distanta de 500 km de creasta!Unicul lac glaciar din Carpatii de Curbura: Lacul Vulturilor din Siriu
Pentru adevaratii drumeti, cei care iubesc natura si care prefera sa bata muntii cu piciorul si nu cu mijloace mecanice, drumul cel mai usor, cu o durata medie de 4 ore, porneste din micul sat Sasu de pe valea Buzaului. De aici se urmeaza un drum carosabil in avalul Buzaului si dupa 1,5 km se traverseaza valea pe un pod suspendat (renovat complet in iunie 2015), accesibil si autoturismelor cu o greutate de pana la 2,5 tone. Pe malul drept geografic al Buzaului autoturismele se pot parca in fata unei pensiuni, deschisa turistilor tot din iunie 2015, la altitudinea de 590 m.
De la pensiune se urca usor, pe marcajul banda rosie, drumul forestier de pe Valea Neagra (o serpentina fiind evitata pe o scurtatura). Dupa 2,5 km de la confluenta Vaii Negre cu Buzaul, o sageata indica la dreapta, "spre lac", iar imediat, la altitudinea de 820 m, un izvor captat ne obliga la un mic repaus. In continuare poteca (atentie: drumul nu este accesibil ATV-urilor!) urca in panta destul de accentuata prin padurea mixta de foioase si molid, marcajul fiind des, drept urmare orientarea fiind fara probleme. La altitudinea de 1330 m se iese in poiana larga de la Dosu Muntelui, de unde avem o prima perspectiva asupra muntilor si vaii Buzaului.
Din poiana poteca se indreapta spre Vest printr-o veritabila alee orizontala in padure, la dreapta apar si doua izvoare sumar amenajate, iar dupa dupa ce se iese in gol alpin, avand la stanga varful Bocarnea (1657 m), se ajunge in Poarta Vanturilor (1490 m alt.), marcata printr-o cruce impozanta, ridicata de Jandarmeria judetului Buzau. Din acest punct, care isi merita cu prisosinta numele, se urmeaza la stanga un drum accesibil si masinilor 4 x 4 (care pot urca din Crasna), marcat sporadic cu triunghi rosu. Dupa coborarea unui prim prag glaciar se ajunge la caldarea ocupata de un mare tinov, Lacul Sec si dupa o alta treapta glaciara, mai mare, drumetului ii apare perspectiva unica a Lacului Vulturilor, situat la 1420 m altitudine sub Varful Malaia (1662 m), cel mai inalt din Masivul Siriu. La stanga lui se afla o pitoreasca cabana de vanatoare, unde se poate innopta, daca este deschisa, insa in curtea cabanei, vara, se afla o veritabila tabara de corturi.
Lacul Vulturilor are  suprafata de 1,1 ha, este lung de aprox. 200 m si adanc de peste 3 m. A fost populat in trecut cu pastravi, astazi se pare ca traiesc in el numai boisteni. Lacului i se mai spune si "Lacul fara Fund", dupa o legenda locala: un cioban si-a aruncat toporul in lac si l-a gasit tocmai in Dunare, o legenda de altfel comuna si altor lacuri glaciare, insa din Carpatii Meridionali!
De peste un secol se discuta contradictoriu asupra originii acestui enigmatic (la prima vedere) lac. Prima teorie, care paradoxal a fost si cea corecta, a atribuit Lacului Vulturilor o origine glaciara, opera unui ghetar embrionar. Ulterior aceasta teorie a fost aruncata, pe nedrept, la cosul de gunoi, lacului fiind atribuita fie o origine nivala (?!), fie format intre trepte de alunecare (Grigore Posea, Mihai Ielenicz, 1977). Scoala romaneasca de geografie postbelica, care poate fi considerata, fara a gresi, dogmatica, nu a putut accepta un lac glaciar situat in niste munti care nici macar nu ating 1700 m inaltime. S-a ignorat complet morfologia terenului si mai ales microclimatul special al zonei. Din punct de vedere geomorfologic orice glaciolog format in Occident poate constata indubitabil prezenta a trei trepte glaciare clasice, care limiteaza doua caldari tipice, cea a Lacului Sec fiind cea mai mare, acum cateva sute de ani mai adapostea un lac mult mai mare decat cel al Vulturilor, un lac intins pe aprox. 2,5 ha. Nefiind insa prea adanc a fost colmatat treptat cu vegetatie, un mic ochi de apa se pastreaza pana in ziua de astazi. In ceea ce priveste Lacul Vulturilor, el este adapostit intr-o tipica cuveta glaciara, limitata spre Sud de o mica morena, pe sub care curge emisarul lacului. Faptul ca intr-o zona cu o inaltime maxima de numai 1662 m s-a dezvoltat un ghetar este explicat clar prin vanturile permanente si puternice care bat incontinuu din Poarta Vanturilor pe o directie unica, din NE spre SV si care au coborat sever temperatura in culoarul dintre varfurile Bocarnea si Malaia, producandu-se aici o puternica inversiune termica. Inversiunea termica este direct raspanzatoare si pentru faptul ca limita padurii se afla la numai 1330 m altitudine, adica cu aproximativ 300 m mai jos decat in celelalte zone ale Carpatilor Romanesti. Nu avem nicio indoiala ca acest regim climatic a functionat si in Pleistocen, acum 30.000 ani, consecinta fiind un ghetar (nu embrionar) de tip mixt, pirinean-ghetar de vale, lung de aproape 1,5 km. El s-a topit de mult, insa ne-a lasat mostenire unul din cele mai splendide lacuri alpine de Carpati: Lacul Vulturilor!
Text si imagini: Liviu Valenas, 2015


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

26 februarie 2014 Klaus Werner Iohannis, care se vrea premier sau preşedinte al României, are şi cetăţenie germană!

Editorial Porumbacu a scăpat porumbelul: Klaus Werner Iohannis, care se vrea premier sau preşedinte al României, are şi cetăţenie germană! Posted by on 26 februarie 2014 Partajare99 Constituţia României nu-i permite lui Iohannis Klaus Werner să ocupe funcţia de ministru, prim-ministru şi nici preşedinte al României, fiindcă are dublă cetăţenie!
  Lui Crin Antonescu i-a scăpat, în data de 23 februarie a.c., la emisiunea „După 20 de ani” a unei televiziuni private, o afirmaţie foarte gravă: „(…) câtă vreme şi Traian Băsescu vorbeşte despre faptul că, în condiţiile în care nu intrăm în Schengen din cauză că nu vrea Germania, prezenţa unui om, nu doar etnic german, ci şi cu cetăţenie germană, cum este Klaus Iohannis (…)” (http://www.romaniatv.net/crin-antonescu-arunca-in-aer-usl-mai-devreme-sau-mai-tarziu-klaus-iohannis-va-fi-premier-in-locul-lui-ponta_128519.html#ixzz2u8L8UnT0) Mai clar decât atât nu se poate: Klaus Werner Iohannis are cetăţenie germană! Păi, atunci cum…

Raluca Prelipceanu. Conferință- Migrațiune și mentalități – un sfert de veac de tranziție și bejenie

Conferința cu tema Migrațiune și mentalități – un sfert de veac de tranziție și bejenie susținută de doctor în științe economice Raluca Prelipceanu, a fost o surpriză totală pentru auditoriu. În primul rând deoarece Raluca Prelipceanu și-a luat masteratul și doctoratul la Sorbona cu o temă similară, în urma unei ample cercetări făcute direct pe teren, vreme de mai mulți ani, în mai multe țări europene, SUA și Canada, după care i s-a propus să lucreze la Banca Mondială sau ca înalt funcționar în domeniul economic la Bruxelles.
A refuzat, după ce s-a convins de duplicitatea și fariseismul acestor instituții și a revenit în România să ajute la reconstrucția economică a țării. Dezamăgirea a fost totală, întrucât, la nivelul ei de instrucție, nu s-a găsit un post în care să fie angajată ca să-și poată dovedi utilitatea și să-și câștige cinstit și demn o pâine. Așa se face că a intrat în monahism, la o mănăstire din apropierea orașului Câmpeni, pentru a putea să-și continue cercetările econo…

Biblioteca Digitala a Bucurestilor Colecţii > PUBLICAŢII PERIODICE