Treceți la conținutul principal

Nicolae Negru. Premiul Național are nevoie de Paul Goma

Premiul Național are nevoie de Paul Goma

Opinii08.08.201409:555Autor: Nicolae Negru
Premiul Național are nevoie de Paul Goma
Semne diacritice
Scriitorul Paul Goma a fost propus pentru Premiul Național, acordat de Guvernul Republicii Moldova. Este o veste care îi face să tresară nu numai pe cei interesați de lumea literară, de premii și distincții, ci și pe căutătorii de dreptate, pe cei care cred că statul, societatea noastră au niște polițe de plătit, niște adevăruri de recunoscut, fără de care nu e posibilă însănătoșirea morală, găsirea unui echilibru, împăcarea cu noi înșine.
Simpla enumerare a instituțiilor cărora le aparține această propunere - Uniunea Scriitorilor, Institutul de Filologie al Academiei de Științe, Teatrul „Eugene Ionesco” - mă scutește de a vorbi despre meritele literare ale lui Goma. Scriitori importanți ca Vladimir Beșleagă, Andrei Țurcanu, Val Butnaru, Mihai Cimpoi, Nicolae Dabija, Vasile Romanciuc, Nicolae Esinencu au apreciat scrisul său și s-au pronunțat în sprijinul inițiativei de a-i acorda Premiul Național.
Primele fragmente Din Calidor le-am ascultat, între bruiaje, la Radio „Europa Liberă”, în perioada când URSS mai părea încă o „cetate inexpugnabilă”. Descopeream o altă Basarabie, decât cea descrisă în culori sumbre de „literatura sovietică moldovenească”. Nu era Basarabia argaților și chiaburilor vampiri, prăfuită, agresivă și flămândă, care se hrănea doar cu „mămăligă rece și ceapă”, ci semăna mai mult cu Basarabia părinților mei, policromă, feerică, scânteietoare, vivace.
Goma întruchipează destinul basarabeanului refugiat, al intelectualului din satele Basarabiei care s-a retras în grabă peste Prut, înspăimântat de pericolul bolșevic, pe care alți basarabeni nu au fost capabili să-l anticipeze, plătind pentru aceasta cu prețul vieții lor. Este un membru lipsă al familiei noastre, pe care l-am pierdut în perioada războiului, a ocupației sovietice și, din motive ciudate, preocupați de propria supraviețuire, l-am dat uitării, ne-am dezis de el, cum ne-am dezis, un timp, de cei deportați și dispăruți în Gulag.
Podurile de flori peste Prut, în anii ’90, au fost „construite” pentru circulația memoriei în ambele sensuri (atunci, a fost „recuperat”, parțial, ca să fie dat uitării din nou un Eugen Coșeriu, atunci, de altfel, regretații Andrei Vartic și Valeriu Babanschi au publicat la Chișinău, cu permisiunea autorului cărțile Din Calidor și Arta Refugii), dar lucrul nu a fost dus până la capăt, fiindcă foarte curând s-a schimbat „paradigma” puterii și sârma ghimpată n-a mai fost ridicată de pe linia frontierei dintre „două state românești”. Aceasta s-a întâmplat abia după 7 aprilie 2009, când tinerii au ieșit în stradă să protesteze împotriva regimului care încerca să ne mențină în tiparele reînnoite ale unui moldovenism mutant, mankurt, românofob.
E timpul să-i „recuperăm” definitiv pe basarabenii plecați peste Prut, să ne amintim de ei, să-i recunoaștem drept ai noștri, iar aceasta presupune o rememorare a trecutului, o „resurecție” identitară, o revenire în propria noastră familie, o recunoaștere, împotriva reflexelor condiționate de propaganda sovietică, a românității noastre.
Atunci când Goma nu a avut unde să fugă, el a rezistat cu dârzenie, curajos și demn, preferând Gherla compromisului cu regimul totalitar, salvând reputația intelectualității române de pe ambele maluri ale Prutului. Fiindcă nu a putut fi înfrânt moral, a fost expulzat, repetând într-un fel destinul disidentului rus Aleksandr Soljenițîn. Incomod, intransigent, fără să ezite a spune adevărul așa cum îl vede el, și-a atras inevitabil tiruri critice, demolatoare, distrugătoare uneori, cum a fost după publicarea Săptămânii roșii, negându-i-se astfel până și „dreptul la eroare”, pe care i-l acordă anii de suferință grea. Sunt sigur că vom auzi voci și împotriva premierii sale de către Guvernul Republicii Moldova.
Dar nu Goma are nevoie de Premiul Național, ci Premiul Național are nevoie de Paul Goma. Valoarea, prestigiul și istoria acestui premiu sunt puse la încercare. Rămâne de văzut dacă vor înțelege acest lucru ceilalți scriitori-concurenți, dacă îl vor realiza membrii Comisiei pentru decernarea Premiului Național, membrii Guvernului, prim- ministrul Iurie Leancă.
13

Premiul de Stat - pentru ... ANTISEMITISM?!))))08.08.201414:49
Paul Goma nu e un moldovean si nici un basarabean TIPIC, caci moldovenii basarabeni veritabili n-au fost si nu sunt XENOFOBI si ANTISEMITI si in marea majoritate au luptat CONTRA FASCISMULUI. Un scriitor antisemit nu face cinste Statului DEMOCRATIC in curs de asociere la UE - R.Moldova. Sa-l propuna Uniunea Scriitorilor din Romania, tara in care multi "ultra-patrioti" "unionisti" se identifica cu diviziile de "eroi" de pe frontul de Est ale lui Antonescu.
Anticomunismul lui Goma e de sorginte FASCISTA08.08.201415:56
Goma e un anticomunist, dar unul de pe pozitiile FASCISMULUI ROMANESC. Nu e un anticomunist EUROPEAN, ce se obliga, la fel ca liberalii, democratii, socialistii, comunistii contemporani - sa respecte DREPTURILE FUNDAMENTALE ale persoanelor, grupurilor, minoritatilor, popoarelor, sa nu DISCRIMINEZE, sa nu propage XENOFOBIE, ura si vrajba. Anticomunismul de azi este INCOMPATIBIL cu FASCISMUL si el nu poate fi interzis sau condamnat. Utopia socialista, ideologia comunista despre o societate in care sa existe EGALITATE, FRATERNITATE si DREPTATE intre oameni si popoare - n-a fost niciodata condamnata si interzisa de un tribunal international. Idealurile despre ECHITATE SOCIALA se contin in majoritatea religiilor si folclorurilor popoarelor lumii. A nu se confunda SOCIALISMUL si COMUNISMUL cu REGIMURILE TOTALITARISTE ca cel al lui Stalin, Ceausescu etc., care au fost condamnate, in unele cazuri de insisi comunisti. Ideologia NAZISMULUI si FASCISMULUI a fost condamnata si INTERZISA de Tribunalul International de la Nurenberg pentru totdeauna, oriunde si oricand, deoarece contine cele mai INUMANE si REACTIONARE idei - de EXCLUSIVISM, INEGALITATE, INECHITATE, DREPTURI "SUPERIOARE" a unor natii cica "alese" fata de altele cica "inferioare", de DISCRIMINARE a persoanelor si popoarelor pe diverse motive, inclusiv legate de limba, etnie, rasa, religie, idei, concepte, opinii, de EXPLOATARE, INROBIRE, NEOSCLAVAGISM. Fascismul a fost infrant in cel de-al doilea razboi si va fi infrant prin orice mijloace oriunde si oricand n-ar aparea, de asta sa nu-si faca unii iluzii, inclusiv in R.Moldova. Goma asemenea lui Hitler si Antonescu considera ca evreii sunt vinovati de "bolsevism" si ei, cica, au meritat sa fie "pedepsiti" si in asa fel incearca sa justifice CRIMELE FASCISMULUI si sa nege HOLOCAUSTUL. E un anticomunism si antisemitism TIPIC al FASCISMULUI ROMANESC, care se cere condamnat fara nicio rezerva - acum si intotdeauna.
Cine sunt sustinatorii lui Goma?08.08.201416:23
In R.Moldova "fruntea" privilegiata a scriitorimii ce a slujit regimul TOTALITARIST azi isi cauta un "rost" si o "apreciere" prin diverse favoruri - din partea oricaui, inclusiv a "unionistilor", "extremistilor", neofascistilor - EXPORTATI de Romania in R. Moldova in vederea unui "puch", "revolutii" "unioniste" de lichidare a Independntei si Statului R.Moldova. Cea mai raspandita IDEE a FASCISMULUI romanesc de azi este cea a EXCLUSIVITATII LIMBII si NATIEI ROMANIEI vizavi de "inexistenta" "limba moldoveneasca" si "artificialul", "efemerul" stat Independent - R.Moldova. Tara UE Romania CORUPE scriitori si jurnalisti, partide politice, ONG-uri pentru a LICHIDA orice urma de limba, stat, popor, identitate nationala MOLDAVA/ MOLDOVENEASCA, care a exista circa 500 de ani pana la formarea in 1878 a Statului Independent Romania. 500 de ani valahii sau folosit de lafabetul si ortografia limbii descrise stiintific de Cantemir inca la 1714 cu numele latin de "lingua MOLDAVICA", ca azi ca adevarati FASCISTI sa nege dreptul de a exista la EGAL cu alte limbi est-romanice si o limba a moldovenilor ("lingua moldavorum") - cea CONSTITUTIONALA, OFICIALA - MOLDAVA, pe care "unionistii" o defaimeaza, o urasc, o NEAGA si o DISCRIMINEAZA asa cum numai fascistii romani pot s-o faca.
cititor909.08.201412:27
Dar vad ca unii au o idee fixa cu fascismul. Vad peste tot doar fascisti. Cine nu sustine ideile pro-ruse e automat fascist. Cine spune ca jumatate dintre conducerea PCR era la un moment dat de origine evreiasca e fascist si neaga holocaustul. Cred ca in Moldova nu se citeste Soljenitin. Ce are de-a face limba romana cu momentul formarii Romaniei? Dupa regula asta nu ar mai trebui sa existe Italia. Ar fi trebuit impartita si acum exact cum era in evul mediu. E culmea tupeului sa sustii ca Romania corupe moldovenii sa vorbeasca romanaeste in loc de moldoveneste cand ei sunt corupti zi de zi sa vorbeasca si sa gandeasca ruseste. Vreau sa vad si eu un statalist inversunat care nu e pro-rus.
Ivan Turbincă10.08.201408:41
Ce spume mai fac pe aici nepoţii lui Stalin ... Se vede că ciolovecii se tem de un bătrân de 79 de ani, altfel nu s-a agita aşa, ca muştele de oţet pe lângă sticla cu rachiu. Pentru toată haita de lătrători cu carnet roşu ori tăietură circulară, un singur îndemn, de la faşşîtul Ion Creangă citire : paşol na turbinca !

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

26 februarie 2014 Klaus Werner Iohannis, care se vrea premier sau preşedinte al României, are şi cetăţenie germană!

Editorial Porumbacu a scăpat porumbelul: Klaus Werner Iohannis, care se vrea premier sau preşedinte al României, are şi cetăţenie germană! Posted by on 26 februarie 2014 Partajare99 Constituţia României nu-i permite lui Iohannis Klaus Werner să ocupe funcţia de ministru, prim-ministru şi nici preşedinte al României, fiindcă are dublă cetăţenie!
  Lui Crin Antonescu i-a scăpat, în data de 23 februarie a.c., la emisiunea „După 20 de ani” a unei televiziuni private, o afirmaţie foarte gravă: „(…) câtă vreme şi Traian Băsescu vorbeşte despre faptul că, în condiţiile în care nu intrăm în Schengen din cauză că nu vrea Germania, prezenţa unui om, nu doar etnic german, ci şi cu cetăţenie germană, cum este Klaus Iohannis (…)” (http://www.romaniatv.net/crin-antonescu-arunca-in-aer-usl-mai-devreme-sau-mai-tarziu-klaus-iohannis-va-fi-premier-in-locul-lui-ponta_128519.html#ixzz2u8L8UnT0) Mai clar decât atât nu se poate: Klaus Werner Iohannis are cetăţenie germană! Păi, atunci cum…

Raluca Prelipceanu. Conferință- Migrațiune și mentalități – un sfert de veac de tranziție și bejenie

Conferința cu tema Migrațiune și mentalități – un sfert de veac de tranziție și bejenie susținută de doctor în științe economice Raluca Prelipceanu, a fost o surpriză totală pentru auditoriu. În primul rând deoarece Raluca Prelipceanu și-a luat masteratul și doctoratul la Sorbona cu o temă similară, în urma unei ample cercetări făcute direct pe teren, vreme de mai mulți ani, în mai multe țări europene, SUA și Canada, după care i s-a propus să lucreze la Banca Mondială sau ca înalt funcționar în domeniul economic la Bruxelles.
A refuzat, după ce s-a convins de duplicitatea și fariseismul acestor instituții și a revenit în România să ajute la reconstrucția economică a țării. Dezamăgirea a fost totală, întrucât, la nivelul ei de instrucție, nu s-a găsit un post în care să fie angajată ca să-și poată dovedi utilitatea și să-și câștige cinstit și demn o pâine. Așa se face că a intrat în monahism, la o mănăstire din apropierea orașului Câmpeni, pentru a putea să-și continue cercetările econo…

Biblioteca Digitala a Bucurestilor Colecţii > PUBLICAŢII PERIODICE